Παρασκευή 30/7/2021

Σόρος και Γκέιτς εξαγόρασαν βρετανική εταιρεία που ανέπτυξε δεκάλεπτα τεστ κορωνοϊού

Πάνω από 41 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν στη συμφωνία εξαγοράς.

Μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής το Ταμείο Οικονομικής Ανάπτυξης Σόρος (SEDF) και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, χρηματοδότησαν την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας διαγνωστικών τεχνολογιών Mologic, η οποία ανέπτυξε μια ένα τεστ κορωνοϊού των 10 λεπτών.

Για να πραγματοποιήσει την εξαγορά, ο όμιλος έφτιαξε την Global Access Health (GAH), μια κοινωνική επιχείρηση που στοχεύει στην επέκταση της πρόσβασης σε προσιτή ιατρική τεχνολογία.

Τα μέλη του GAH αναμένεται να επενδύσουν πάνω από 41 δισεκατομμύρια δολάρια στη συμφωνία εξαγοράς. Η συναλλαγή θα περιλαμβάνει την εξαγορά όλων των υφιστάμενων μετοχών της Mologic, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχονται από δύο ιδιωτικούς διαχειριστές επενδύσεων, την Foresight Group LLP και την Calculus Capital.

«Η πανδημία COVID-19 απέδειξε οδυνηρά τις θεμελιώδεις ανισότητες στην παγκόσμια δημόσια υγεία και ιδίως την κρίσιμη σημασία της πρόσβασης σε […] σωτήρια διαγνωστικά εργαλεία. Σε αυτή τη μοναδική συναλλαγή, τα φιλανθρωπικά κεφάλαια και οι επενδυτές συνεργάζονται […] για να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της αποτυχίας, επιτρέποντας σε μια εξελιγμένη εμπορική επιχείρηση να εστιάσει όλους τους πόρους της στην επίλυση ενός από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο», σχολίασε ο Σιν Χίντον, διευθύνων σύμβουλος του SEDF.

Η Mologic ιδρύθηκε το 2003 από τον Μαρκ Ντέιβις και τον πατέρα του καθηγητή Πολ Ντέιβις, έναν από τους δημιουργούς του πρώτου οικιακού τεστ εγκυμοσύνης, του ClearBlue. Η Mologic αναπτύσσει τεστ για μια ποικιλία ασθενειών σε προσιτές τιμές και πρόσφατα έλαβε ένα σήμα CE (Conformité Européenne) για τεστ Covid-19, τα οποία η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει με μόλις 1$ το καθένα.

Ωστόσο, αυτό το τεστ δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις ΗΠΑ. Η Mologic έλαβε πρόσφατα 1 εκατομμύριο λίρες (1,4 εκατομμύρια δολάρια) από τις βρετανικές αρχές για την ανάπτυξη των τεστ Covid-19, αλλά αργότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμπόδισε τη χρήση των τεστ στη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mologic Μαρκ Ντέιβις καλωσόρισε τη συμφωνία εξαγοράς, δηλώνοντας ότι αυτό σημαίνει τη μετατροπή της εταιρείας του σε μια κοινωνική επιχείρηση την οποία χαρακτήρισε «ένα σκόπιμο, λογικό και φυσικό βήμα που επικεντρώνεται στην παροχή προσιτών διαγνωστικών και βιοτεχνολογίας σε μέρη που έχουν μείνει ανεπιτήρητα από την αδυσώπητη επιδίωξη κερδοσκοπίας».

*φωτό αρχείου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ