Κυριακή 25/7/2021

Το προσχέδιο δήλωσης του ΣΑ του ΟΗΕ προτρέπει την Τουρκία να πάρει πίσω την απόφαση για τα Βαρώσια

Το «προτρέπει» και το «καλεί» είναι σαν να μην υπάρχουν για τον Ερντογάν

Ένα προσχέδιο της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αντιστρέψουν την απόφαση ανοίγματος ενός οικιστικού τμήματος της Αμμοχώστου και να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Σύμφωνα με την Washington Post που αποκαλύπτει το προσχέδιο, τα 15 έθνη που συμμετέχουν στο ΣΑ αναμενόταν να συζητήσουν τη βρετανική δήλωση την Τετάρτη το βράδυ και αν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, θα μπορούσε να εγκριθεί σήμερα.

Η δήλωση ήρθε μετά από μια κλειστή ενημέρωση στο συμβούλιο την Τετάρτη, από τον απερχόμενο ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ που επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι ένα τμήμα 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,35 τετραγωνικά μίλια) του προαστίου Βαρώσια θα αλλάξει από στρατιωτικό σε πολιτικό έλεγχο. Το έκανε πριν από τη στρατιωτική παρέλαση στην οποία παρευρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για να «τιμήσει» την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η προτεινόμενη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επαναλάβει «ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνα με τα ψηφίσματά του».

Το προσχέδιο της δήλωσης υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής ψηφισμάτων του συμβουλίου «συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ».

Θα εκφράζει επίσης «βαθιά ανησυχία» για την ανακοίνωση της Τρίτης «σχετικά με το άνοιγμα μιας περιοχής που αποτελεί το 3,4% της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και την επανεγκατάσταση αυτής της ίδιας περιοχής».

Το προσχέδιο θα επιβεβαιώσει ακόμα τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας «για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασιζόμενη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στη σχετική Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ