«Απελευθερώσαμε τη χώρα, διώξαμε τους ξένους»: Η πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν (video)

«Η χώρα ήταν ισλαμικό έθνος και παραμένει»

Must Read

Οι Ταλιμπάν παραχώρησαν την πρώτη Συνέντευξη Τύπου στη Καμπούλ, απευθυνόμενοι προς τον αφγανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ισλαμιστών, Zabihullah Mujahid, δήλωσε μπροστά στις κάμερες πως «μετά από 20 χρόνια αγώνα, απελευθερώσαμε τη χώρα, διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης και συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς. Δε θέλουμε χάος στη Καμπούλ. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να εισέλθουμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».

Αναφερόμενος στους Αφγανούς που συρρέουν στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν τη χώρα: «Οι οικογένειες που φεύγουν προς το αεροδρόμιο μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους. Κανείς δεν θα μπει στα σπίτια τους, κανείς δεν θα τους χτυπήσει. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα ότι κανείς δεν θα πάθει κακό. Δεν θέλουμε να έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε το δικαίωμα να ενεργούμε σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας αρχές. Άλλες χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κανόνες και κανονισμούς. Οι Αφγανοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους κανόνες και κανονισμούς σύμφωνα με τις αξίες μας».

Και κάνοντας άμεση αναφορά στην πιστή εφαρμογή της Σαρίας τόνισε: «Δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών από τη Σαρία. Θα συνεργαστούν μαζί μας. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δικαιώματα των γυναικών, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε: «Θα επιτρέψουμε στις γυναίκες να εργαστούν και να σπουδάσουν εντός των πλαισίων μας. Οι γυναίκες θα είναι πολύ δραστήριες μέσα στην κοινωνία μας, μέσα στο πλαίσιο μας. Θα αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών που τους παρέχει το Ισλάμ».

Ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν τα ΜΜΕ δήλωσε ότι «το πολιτιστικό μας πλαίσιο μας υπαγορεύει τις σχέσεις μας με τα media. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν μιλάμε για τις δραστηριότητες των ΜΜΕ».

Ενώ αρχικά κάλεσε τα ΜΜΕ να ασκήσουν κριτική, λέγοντας πως «εσείς στα ΜΜΕ πρέπει να προσέξετε τις αδυναμίες (μας) για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε σωστά το έθνος. Αλλά τα ΜΜΕ δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον μας. Πρέπει να εργαστούν για την ενότητα του έθνους. Τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα. Οι ισλαμικές αξίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για τα ΜΜΕ, για την ανάπτυξη των προγραμμάτων σας. Η αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική, μπορούν να επικρίνουν τη δουλειά μας, ώστε να βελτιωθούμε. Αλλά τα ΜΜΕ δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές και πρώην κυβερνητικές δυνάμεις, ο Mujahid δεσμεύτηκε πως «κανείς δεν θα δεχθεί την εκδίκησή μας. Οι νέοι που έχουν μεγαλώσει εδώ, δεν θέλουμε να φύγουν. Είναι το μέλλον μας. Κανείς δεν πρόκειται να τους χτυπήσει την πόρτα και να τους ρωτήσει για ποιον δούλευαν. Θα είναι ασφαλείς. Κανείς δεν πρόκειται να ανακριθεί ή να κυνηγηθεί. Κάποιοι χάθηκαν στη μάχη στο πλευρό του εχθρού, αυτό ήταν δικό τους λάθος. Εμείς κυριαρχήσαμε σε όλη τη χώρα μέσα σε λίγες ημέρες. Τώρα, οι μαχητές μας, οι άνθρωποί μας, θα διασφαλίσουν πως στην επόμενη μέρα θα ενταχθούν όλες οι πλευρές. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα. Αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση, θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος». 

Όταν ρωτήθηκε για το αν έχουν διαφορές σχετικά με το πώς ήταν πριν 20 χρόνια είπε: «Υπάρχει διαφορά στις ενέργειες που πρόκειται να κάνουμε. Έχουμε όραμα και πλέον εμπειρία. Η χώρα ήταν ισλαμικό έθνος και παραμένει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This