Χάος στη Καμπούλ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα κατά την επιχείρηση εκκένωσης

Τα στρατιωτικά αεροπλάνα που πετούν στο Αφγανιστάν, ρίχνουν φωτοβολίδες παραπλάνησης και πραγματοποιούν «καταδρομικές» προσγειώσεις για να αποφύγουν τυχόν επιθέσεις με ρουκέτες

Must Read

Μέσα στο γενικότερο χάος και πανικό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν και ειδικότερα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, εκφράζονται, πλέον, και φόβοι από ξένες δυνάμεις πως η χώρα, κατόπιν επικράτησης των Ταλιμπάν, θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών».     

Σημειώνεται πως εδώ και μία εβδομάδα οι φανατικοί Ισλαμιστές έχουν τρομοκρατήσει όποιον συνεργάστηκε με τους δυτικούς κάνοντας συλλήψεις, ενώ οι δολοφονίες αξιωματούχων δεν είναι σπάνιες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου πανικόβλητοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αεροπλάνα των ξένων δυνάμεων που εκκενώνουν την πόλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος είναι ορατό. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως στρατιωτικά αεροπλάνα που φεύγουν από το Αφγανιστάν ρίχνουν φωτοβολίδες παραπλάνησης και πραγματοποιούν «καταδρομικές» προσγειώσεις, καθώς φοβούνται για επιθέσεις με ρουκέτες ισλαμιστών τρομοκρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανησυχεί ότι το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών». Ο οργανισμός, με έδρα την Τζέντα, που ετοιμάζει αποστολή στο Αφγανιστάν για να υπογραμμίσει την σημασία «της ειρήνης, της σταθερότητας και της εθνικής συμφιλίωσης», καλεί τους μελλοντικούς ηγέτες του Αφγανιστάν και τη διεθνή κοινότητα να φροντίσουν ώστε το Αφγανιστάν να μην χρησιμοποιηθεί, πλέον, ως πλατφόρμα ή καταφύγιο τρομοκρατών και να μην επιτρέψει σε τρομοκρατικές οργανώσεις να βάλουν πόδι στο αφγανικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο ΟΙΣ προειδοποιεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν, λόγω της αύξησης του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων και καλεί «τα κράτη μέλη, του ισλαμικούς οικονομικούς θεσμούς και τους εταίρους να λάβουν γρήγορα μέτρα, για να προσφέρουν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες του Αφγανιστάν που την έχουν ανάγκη».

Δείτε επίσης:

H Ιταλία πρόθυμη να φιλοξενήσει 2.500 πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, η Ιταλία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Λουίτζι ντι Μάιο, ανακοίνωσε πως θέλει να φιλοξενήσει 2.500 Αφγανούς πρόσφυγες. «Θέλουμε να φιλοξενήσουμε, συνολικά, 2.500 άνδρες, γυναίκες και ανήλικα από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ντι Μάιο, ο οποίος, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προτίθεται να οργανώσει μια ειδική σύνοδο του G20, αφιερωμένη στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Κάλεσε, δε, όλη την Ευρώπη «να απαντήσει με ενιαία φωνή», στο αίτημα υποδοχής και προστασίας που φτάνει από χιλιάδες πολίτες της ασιατικής αυτής χώρας.

Ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών ουσιών που καλλιεργούνται στο Αφγανιστάν. «Είναι ορθό να αναρωτηθούμε και να προβληματισθούμε, όλοι, ώστε να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε βαθύτερα τα λάθη που έγιναν τα περασμένα χρόνια και τα οποία οδήγησαν στην τόσο γρήγορη πτώση της κυβέρνησης στην Καμπούλ», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε, όμως, να χαθούν οι βασικής σημασίας κατακτήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών», κατέληξε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε επίσης:

«Η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν»

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν, μέσω του εκπροσώπου του πολιτικού γραφείου, Μοχάμεντ Ναΐμ, διαβεβαίωσαν πως η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και ότι το ισλαμιστικό του κίνημα «δεν έχει σχέσεις μαζί τους». Σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο Al Hadath TV, ο Ναΐμ πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί, πως βάσει νεότερου απολογισμού του ΝΑΤΟ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έξω και μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με σκηνές αλλοφροσύνης να εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο αεροδρόμιο, με μωρά να δίνονταν σε στρατιώτες για να σωθούν και πολύς κόσμος να ποδοπατείται στο δρόμο προς την ελευθερία. Μάλιστα, μια οικογένεια βρήκε ένα μικρό παιδί μπλεγμένο στο συρματόπλεγμα(!) του αεροδρομίου, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν οι γονείς του.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, στην προσπάθειά τους να επισπεύσουν την εκκένωση από το Αφγανιστάν. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν τα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και να πραγματοποιήσουν περισσότερα δρομολόγια.

Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines, με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη να έχουν ως αποστολή να παραλάβουν πρόσφυγες που έχουν δεσμούς με την ΗΠΑ και Αμερικανούς πολίτες από τρίτες χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει και όχι από το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This