Χάος στο Αφγανιστάν: Προειδοποιήσεις για νέα πιθανή τρομοκρατική επίθεση – Ξεπέρασαν τους 170 οι νεκροί στην Καμπούλ

Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα το Αφγανιστάν

Must Read

Με τους νεκρούς από τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να έχουν ξεπεράσει τις τελευταίες ώρες τους 170 και τους τραυματίες να φτάνουν τους 200, οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, τον προειδοποίησαν ότι οι ημέρες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν, θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα.

Ήδη, μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, υπήρξαν χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που αποφάσισαν να «παγώσουν» τις επιχειρήσεις φυγάδευσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να επικρατεί για ακόμη ένα 24ωρο το απόλυτο χάος, καθώς χιλιάδες κόσμου εξακολουθούν να παραμένουν συγκεντρωμένοι, με την ελπίδα να καταφέρουν να διαφύγουν από τη χώρα. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προειδοποιούν για νέες επιθέσεις που είναι πιθανό να συντελεστούν, ενώ διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως η απομάκρυνση των πολιτών θα γίνει μέχρι και το τελευταίο λεπτό, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου που έχουν θέσει ως τελεσίγραφο οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν, κατά την συνάντηση του με συμβούλους εθνικής ασφαλείας στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, δέχθηκε προειδοποιήσεις από πλευράς τους πως είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, παρά τις δηλώσεις του πως ετοιμάζουν σχέδιο για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες. «Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Και τρεις Βρετανοί μεταξύ των νεκρών

Η νεότερη εξέλιξη στην υπόθεση της επίθεσης είναι ότι δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε  ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Η χθεσινή, κατάπτυστη επίθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ενισχύει το επιχείρημα γιατί κάνουμε όλα αυτά για να βγάλουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Ράαμπ. «Θλίβομαι βαθύτατα με την είδηση ότι δύο Βρετανοί πολίτες καθώς και το παιδί ενός τρίτου σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην τρομοκρατική επίθεση (…) Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό που δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες, καθώς επιχειρούσαν να φέρουν τους δικούς τους στην ασφάλεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει ανθρώπους στο Αφγανιστάν, οι οποίοι δικαιούνται να μετεγκατασταθούν, αλλά οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να τους απεγκλωβίσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Καθώς πλησιάζουμε στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης, θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα περάσουν (στο αεροδρόμιο), άνθρωποι που ίσως δικαιούνται (μετεγκατάσταση). Αυτό που τους λέω είναι ότι θα κινήσουμε γη και ουρανό για να τους βοηθήσουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει, όπως είπε, ότι οι αρχές των Ταλιμπάν κατάλαβαν ότι ήταν αναγκαίο να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των Αφγανών που δικαιούνται να εγκατασταθούν σε χώρες της Δύσης, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. «Αν (οι Ταλιμπάν) θέλουν να έχουν κάποια σχέση μαζί μας, τότε η ασφαλής διέλευση αυτών των ανθρώπων είναι υψίστης σημασίας», τόνισε.

Στην αποσαφήνιση ότι δεν σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη κοντά σε ξενοδοχείο, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και πως ο βομβιστής αυτοκτονίας έδρασε ως «μοναχικός λύκος», προχώρησε διπλωμάτης του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου, μετά το λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος υπογράμμισε, ακόμη, πως 5.000 Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το Αφγανιστάν, ενώ 111.000 είναι, συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς έξω από το Αφγανιστάν, ως μέρος της επιχείρησης εκκένωσης. «Πάνω από 5.000 μέλη αμερικανικών υπηρεσιών παραμένουν σε κίνδυνο. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της επιχείρησης, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μας φοβίσει όμως», τόνισε ακόμη.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν ακόμη 5.400 άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που περιμένουν εναγωνίως να απομακρυνθούν με πτήσεις.

Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Την ερχόμενη Τρίτη, 31 Αυγούστου, στις 14.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα το Αφγανιστάν. «Θέλουμε να συντονίσουμε τη θέση της Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δυνητικών επιπτώσεων της κατάστασης στη μετανάστευση και την ασφάλεια στην Ε.Ε.», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας (χώρα η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), Άλες Χόις.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ο στόχος είναι επίσης να αναπτυχθεί μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της επανάληψης του σεναρίου του 2015, όταν τα κράτη μέλη αντιμετώπισαν τεράστια μετανάστευση πίεση». Εκτός από τους υπουργούς, θα συμμετάσχουν, παράλληλα, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της Frontex, της Europol, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και του συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This