Ο Μπάιντεν θα υποδεχτεί τα φέρετρα με τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν από την έκρηξη στην Καμπούλ

Από την επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σκοτώθηκαν 13 αμερικανοί στρατιώτες

Must Read

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Αεροπορική Βάση Ντόβερ για να αποτίσει φόρο τιμής προς τους αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδόμιο της Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα.

Από την επίθεση ενός καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες Αφγανοί και 13 αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υποδεχτεί τα φέρετρα με τα λείψανα των αμερικανικών στρατιωτών, τα οποία θα επιστραφούν με αεροπλάνο στην πατρίδα τους, με τις οικογένειες των θυμάτων να είναι παρούσες.

Η επίθεση της Πέμπτης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ISIS-K, το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, ήταν η πιο αιματηρή για τις αμερικανικές δυνάμεις που υπηρετούν στο Αφγανιστάν την τελευταία δεκαετία.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Χθες ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο ενόπλους του ISIS-K με επίθεση drone στο Αφγανιστάν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν εγγυάται ότι θα υπάρξει ασφαλής διέλευση για τους Αμερικανούς από τη χώρα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση για τους Αμερικανούς και για άλλους ώστε να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο.

«Οι Ταλιμπάν έχουν επικοινωνήσει και κατ΄ιδίαν και δημοσίως ότι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS που θα μεταδοθεί σήμερα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να ολοκληρώσουν την επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν από την Τρίτη, τελευταία ημέρα που όρισε ο πρόεδρος Μπάιντεν για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η προσπάθεια αυτή δυσχεραίνεται από την απειλή περισσότερων επιθέσεων μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης από την οποία σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες Αφγανοί και 13 αμερικανοί στρατιώτες.

«Μετά την 31η Αυγούστου θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ασφαλής διέλευση για κάθε αμερικανό πολίτη, κάθε νομίμως μόνιμο κάτοικο», είπε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξής του, η οποία θα προβληθεί στην εκπομπή του CBS “Face the Nation”.

Αυτό προϋποθέτει κάποιας μορφής συνεχή συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους Ταλιμπάν, που έχουν σήμερα τον έλεγχο της χώρας, την οποία κυβερνούσαν από το 1996 ως το 2001, όταν ανατράπηκαν από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την παροχή ασφαλούς καταφυγίου σε τρομοκράτες της αλ Κάιντα, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Το τωρινό σχέδιό μας είναι να μην έχουμε συνεχή διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν από την 1η Σεπτεμβρίου», πρόσθσε ο Σάλιβαν.

Όπως τόνισε ο ίδιος, περισσότερα πλήγματα και “άλλες επιχειρήσεις” εξετάζονται ως αντίποινα για την επίθεση της Πέμπτης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, το ISIS-K, και ήταν η πιο πολύνεκρη για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν» έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This