Αμετανόητος στη Χάγη ο πρώην διοικητής του UCK

Ο Αλβανός, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, χαρακτήρισε το Διεθνές Δικαστήριο... Γκεστάπο

Must Read

Άρχισε χθες στο Δικαστήριο της Χάγης η δίκη του πρώην διοικητή των Αλβανών αυτονομιστών ανταρτών του Κοσόβου Σαλίχ Μουστάφα, ο οποίος κατηγορείται για αυθαίρετες κρατήσεις, ωμότητες, βασανιστήρια και μία δολοφονία κρατουμένου κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Σερβία (1998-1999).

Διαβάστε ακόμα: Συνελήφθη ο πρώτος Κοσοβάρος Αλβανός με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου

Ο πρώην διοικητής του Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσόβου (UCK), αμετακίνητος στα πιστεύω του, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διεθνές δικαστήριο «Γκεστάπο» λίγο αφότου άρχισε η δίκη. «Δεν είμαι ένοχος για καμία από τις κατηγορίες που μου έχει απαγγείλει αυτό το… γραφείο της Γκεστάπο» δήλωσε ο 49χρονος κατά την έναρξη της διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Πόλεμο του Κοσόβου, με 13.000 νεκρούς, που έληξε το 1999.

Ο Μουστάφα συνελήφθη τον περασμένο χρόνο, όταν εργαζόταν ως σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος και οι άνδρες του «κακοποίησαν και βασάνισαν» Αλβανούς συμπατριώτες τους του Κοσόβου, τους οποίους κατηγορούσαν ότι συνεργάζονται με τους Σέρβους στο Ζλας, χωριό που βρίσκεται ανατολικά της Πρίστινα.

«Δεν ήταν εχθροί του Κοσόβου, δεν ήταν κατάσκοποι» δήλωσε ο βασικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του. «Το έγκλημά τους ήταν ότι είχαν διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τον UCK και την ηγεσία του» είπε. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η ακροαματική διαδικασία αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» για το δικαστήριο, που χρειάστηκε έξι χρόνια για να προσαγάγει κάποιον, ενώ αντιμετώπισε και πολλά προβλήματα εκφοβισμού μαρτύρων.

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο είναι επιφορτισμένο με την έρευνα των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο από το 1998 έως το 2000 από τον UCK κατά των Σέρβων, των Ρομά και των αντίθετων με τη δράση του UCK Κοσοβάρων. «Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη μία πλευρά δεν δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου της άλλης» δήλωσε ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαλίχ Μουστάφα είναι ο πρώτος που δικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This