Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Γερμανίδα Βερένα Ρος το νέο «μεγάλο» αφεντικό!

Τοποθετήθηκε στη θέση-κλειδί του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής των Χρηματοπιστωτικών Αγορών

Must Read

«Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Γερμανία έχει το πάνω χέρι στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες βασικές θέσεις στην Ε.Ε.», γράφει η βελγική εφημερίδα «L’ Echo», τονίζοντας ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι γερμανικές εκλογές και η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ θα επηρεάσουν το μέλλον κάθε Ευρωπαίου.

«Οι Ευρωπαίοι δεν είναι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτές τις εκλογές, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να απουσιάζει από τη γερμανική προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, όλοι ανησυχούμε. Μια νέα πλειοψηφία και -αυτό δεν είχε συμβεί εδώ και 16 χρόνια- μια νέα καγκελάριος θα προκύψει από την κάλπη. Δεδομένου του ειδικού βάρους της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η καθημερινή ζωή κάθε Ευρωπαίου θα επηρεαστεί», σημειώνει η βελγική εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

Από την οικονομική κρίση του 2008, η Γερμανία κατέχει άλλωστε κυρίαρχη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να δώσει το «πράσινο φως» στα σχέδια διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, το Βερολίνο επέβαλε ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους να ηγηθούν σε ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς οργανισμούς, γράφει η βελγική εφημερίδα και εξηγεί: «Ο διορισμός της Βερένα Ρος αυτή την εβδομάδα στην ηγεσία της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής των Χρηματοπιστωτικών Αγορών (ESMA), μαρτυρά για άλλη μια φορά αυτή την όρεξη του Βερολίνου».

«Η Γερμανία έχει πάρει τα κλειδιά της ευρωζώνης. Κανένας προϋπολογισμός, καμία μεταρρύθμιση δεν εγκρίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του Βερολίνου, που ελέγχει τις δαπάνες οποιασδήποτε ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Και αν είναι απαραίτητο να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι με την έγκριση του Βερολίνου. Καθώς οι κρίσεις αναπτύχθηκαν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιερώθηκε ως το κεντρικό όργανο της Ε.Ε. και η Μέρκελ σταδιακά απέκτησε μεγαλύτερη σημασία από τους υπόλοιπους θεσμούς», υποστηρίζει η «L’ Echo».

Η Γερμανία κατέχει πέντε σημαντικές οικονομικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ESMA. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προεδρεύεται από τον Βέρνερ Χόιερ. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), το οποίο έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης και στόχος του είναι η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, διευθύνεται από την Έλκε Κένιγκ. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ο φορέας ελέγχου των δαπανών, έχει επικεφαλής τον Κλάους Χάινερ Λέιν. Το… κερασάκι στην τούρτα είναι επίσης ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, ο Κλάους Βέλε, ο οποίος κατέχει τη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009.

Γερμανική στη λειτουργία της η Ευρώπη από το 2005

«Η Ευρώπη είναι γερμανική στη λειτουργία της από το 2005. Το επίκεντρο αυτής της παρουσίας ήταν η Άνγκελα Μέρκελ», λέει ο Φρανσουά Ρου, ανώτερος σύμβουλος στο Ινστιτούτο Egmont και πρώην πρέσβης του Βελγίου στην Ε.Ε. «Καθώς οι κρίσεις ξεσπούσαν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιερώθηκε ως το κεντρικό όργανο της Ε.Ε. και η Μέρκελ σταδιακά απέκτησε μεγαλύτερη σημασία από τους υπόλοιπους ηγέτες», προσθέτει. «Η δύναμη της Άνγκελα Μέρκελ είναι αυτή η σημαντική παρουσία. Είναι αυτή που κάνει τις συμφωνίες, αποφεύγοντας να μιλήσει με όλους, αποφεύγοντας τις άμεσες αντιπαραθέσεις. Είναι αυτή που οδηγεί», συνεχίζει ο Φρανσουά Ρου.

Το πολιτικό βάρος της Γερμανίας αυξήθηκε το 2019 με την εκλογή της Χριστιανοδημοκράτισσας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και στους διπλωματικούς κύκλους φημολογείται ότι, η αναμενόμενη μετάβαση του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία, θα την απομακρύνει από το Βερολίνο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This