Ισπανία: Συγκλονιστικές εικόνες – Έφτασε η λάβα του ηφαιστείου στον ωκεανό (photos+video)

Φόβοι για τα τοξικά αέρια

Must Read

Εικόνες αποκάλυψης από τη λάβα του ηφαιστείου, που εξερράγη πριν δέκα ημέρες στο Λα Πάλμα των Καναρίων νήσων. Εντέλει τη νύχτα έφτασε στον ωκεανό, ανησυχώντας τους ειδικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο με δυνητικά επικίνδυνο φαινόμενο.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων (INVOLCAN). «Η ροή της λάβας έφθασε στη θάλασσα στην Πλάγια Νουέβα», διευκρίνισε το INVOLCAN μέσω Twitter.

Ο φόβος όλων έγινε πραγματικότητα! Η λάβα από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά έφτασε στη θάλασσα. Και αυτό είναι μια όχι καλή εξέλιξη.

Οι εικόνες από τη Λα Πάλμα που κάνουν το γύρο του κόσμου μοιάζουν με… αποκάλυψη. Η λάβα του ηφαιστείου κοκκινίζει τα πάντα και το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη (29.09.2021) έφτασε στον ωκεανό, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς, που τονίζουν ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα μπήκε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας τη 19η Σεπτεμβρίου. Χθες (28.09.2021) το απόγευμα, η λάβα, η ταχύτητα της οποίας μεταβαλλόταν τις τελευταίες ημέρες και είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί κάποια στιγμή, βρισκόταν ακόμη 800 μέτρα από τη θάλασσα και ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το αν και το πότε θα έφτανε στον ωκεανό.

Τι συμβαίνει τα τοξικά αέρια

Τη Δευτέρα, στους κατοίκους αρκετών γειτονιών στο Ταθακόρτε, χωριό κοντά στην ακτή, δόθηκε εντολή να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τις πιθανές εκλύσεις τοξικών αερίων λόγω του ότι η λάβα έφθανε στη θάλασσα.

Η απόφαση οφειλόταν στην «πιθανότητα» το μάγμα να προκαλέσει έκλυση «αερίων πιθανόν τοξικών», εξήγησε ο Μιγκέλ Άνχελ Μορκουέντε, τεχνικός διευθυντής του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας στα Κανάρια (PEVOLCA).

Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα δεδομένα για την ποσότητα των τοξικών αερίων που παράγονται και το πόσο επικίνδυνη θεωρείται η κατάσταση.

Κατάσταση φυσικής καταστροφής

Η είσοδος της λάβας στη θάλασσα καταγράφηκε μερικές ώρες αφού η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε 10,5 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, ιδίως να εξασφαλιστεί στέγη σε όσους είδαν τη λάβα να καταπίνει τα σπίτια τους.

Κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής στο νησί 85.000 κατοίκων, όπου οι ροές της λάβας κατέστρεψαν συνολικά 656 κτίρια – δεν ήταν όλα σπίτια – και κάλυψαν κάπου 2.680 στρέμματα γης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus.

Η λάβα κατέστρεψε επίσης πολλούς δρόμους. Ο Άνχελ Βίκτορ Ρότες, περιφερειάρχης στα Κανάρια, υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ και άφησε να εννοηθεί ότι λογαριάζει σε ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανοικοδόμηση.

Η έκρηξη του ηφαιστείου δεν προκάλεσε ούτε θανάτους, ούτε τραυματισμούς, πάντως κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση 6.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This