ΠΟΥ: Ανησυχητικά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Αφρική

«Είδαμε έναν δισεκατομμυριούχο να στέλνει έναν υγειονομικό στο διάστημα και στη Γη έχουμε εκατομμύρια υγειονομικούς που ακόμη περιμένουν να εμβολιαστούν»

Must Read

Διπλό «καμπανάκι» χτύπησαν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών για την πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Αφρική, επισημαίνοντας πως σε μόλις 15 από τα 54 αφρικανικά κράτη υπάρχουν πλήρως εμβολιασμένοι υγειονομικοί, κι εκεί αυτοί αποτελούν μόλις το 10% του συνόλου τους.

Η αλήθεια είναι πως ο ΠΟΥ είχε ζητήσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% των υγειονομικών σε κάθε χώρα του πλανήτη, ένας στόχος που επετεύχθη από το σχεδόν 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος. Όσον αφορά, ωστόσο, στα της αφρικανικής ηπείρου, οι μισές από τις 54 χώρες που έχουν παραλάβει εμβόλια κατά της Covid-19, έχουν εμβολιάσει πλήρως μόλις το 2% ή λιγότερο των πληθυσμών τους, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στην Μπραζαβίλ του Κονγκό.

Ως εκ τούτου οι δύο διεθνείς οργανισμοί απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διανομής δόσεων στη «μαύρη» ήπειρο, τουλάχιστον σε όσους κινδυνεύουν, εν μέσω των «ασαφών σχεδίων διανομής», όπως τα χαρακτήρισε ο ΠΟΥ.

Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υγειονομική

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, Χάουαρντ Κέιτον, εξήγησε στο Reuters πως ανέλυσε δεδομένα από εννέα αφρικανικές χώρες, με τα στοιχεία να δείχνουν πως περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών συνεχίζει να περιμένει την πρώτη δόση εμβολίου και μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Παρά τις υποσχέσεις, δεν βλέπουμε να γίνονται διανομές. Πρόκειται για μια υγειονομική κρίση και μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

«Σήμερα, οι νοσηλευτές και οι υγειονομικοί θα πάνε στη δουλειά τους γνωρίζοντας πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως χωρίς να έχουν την προστασία του εμβολίου. Στο μεταξύ, ορισμένες πλούσιες χώρες χορηγούν ήδη αναμνηστικές δόσεις και εμβόλια στους νέους», επισήμανε. «Ξέρετε, μόλις είδαμε έναν δισεκατομμυριούχο να στέλνει έναν υγειονομικό στο διάστημα κι όμως, εδώ στη Γη, έχουμε εκατομμύρια υγειονομικούς να περιμένουν ακόμη να εμβολιαστούν. Δεν θα έπρεπε να κάνουν μια ευχή σε ένα αστέρι για να λάβουν ένα εμβόλιο, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This