Τουρκία: Δικαστήριο αθώωσε 19 άτομα που είχαν συλληφθεί λόγω συμμετοχής σε εκδήλωση ΛΟΑΤΚΙ+ (video)

Αν και η ομοφυλοφιλία θεωρείται νόμιμη στη χώρα, οι πορείες Pride έχουν κατ' επανάληψη απαγορευθεί τα τελευταία χρόνια

Must Read

Αθώα κρίθηκαν τα 19 άτομα που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής τους στην Πορεία Υπερηφάνειας (Pride Parade) των ΛΟΑΤΚΙ+ σε πανεπιστημιούπολη της Τουρκίας, σύμφωνα με σημερινή απόφαση δικαστηρίου της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε το δικαστήριο, οι 18 φοιτητές και το ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού του Middle East Technical University (METU) που συνελήφθησαν στην πορεία του 2019, γιατί «αρνήθηκαν να συμμορφωθούν», όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να τους διαλύσει, «οι ενέργειές τους δεν συνιστούν έγκλημα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, δόθηκε στις τοπικές κυβερνήσεις η δικαιοδοσία να απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις και οι αρχές σε όλη τη χώρα χρησιμοποίησαν τις εξουσίες αυτές, προκειμένου να κηρύξουν παράνομες τις πορείες Pride. Έκτοτε, ωστόσο, οι εξουσίες αυτές έχουν ανακληθεί.

Η Οϊκού Ντιντέμ Αϊντίν, συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που κρατούσε μια σημαία με το ουράνιο τόξο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είχε ζητήσει την αθώωσή τους, λέγοντας πως η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα. «Τι κακό μπορεί να προκαλέσει αυτή η σημαία, όταν την κρατάω στο χέρι μου; Σημαίνει αυτό ότι αρνούμαι να διαλυθώ παρά την αστυνομική προειδοποίηση; Ένας φοιτητής προσάγεται απλώς γιατί κρατάει μια σημαία», είπε. «Βίντεο που τράβηξε η αστυνομία στη διάρκεια της διαδήλωσης, δείχνουν έναν αστυνομικό να φωνάζει “Είμαστε εναντίον της ύπαρξής σας”», συμπλήρωσε η Αϊντίν.

Νόμιμη η ομοφυλοφιλία, παράνομα τα gay pride

Μετά την απόφαση, η Αϊντίν είπε στο Reuters έξω από το δικαστήριο στην Άγκυρα πως η απόφαση ήταν σωστή, αλλά είναι ντροπή που νέοι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες επί δύο χρόνια. Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία, όμως οι πορείες Pride έχουν κατ’ επανάληψη απαγορευθεί τα τελευταία χρόνια. Οι λεσβίες, οι γκέι ή οι διεμφυλικοί θεωρείται συχνά ότι στερούνται ηθικής.

Το κοινωνικά συντηρητικό κόμμα AK του προέδρου Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες. Η Τουρκία κατατάχθηκε δεύτερη από το τέλος σε έναν κατάλογο 49 ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ το 2021, που συνέταξε η οργάνωση υποστήριξης ILGA-Europe.

  • Δείτε πλάνα από επεισόδια στο πρόσφατο pride parade στην Κωνσταντινούπολη:

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This