Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Η Κίνα «απαντά» με στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν! Φωτιά στο γεωπολιτικό σκηνικό

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το Τατζικιστάν μπορεί να το διαψεύδει, αλλά ντοκουμέντα δείχνουν ότι ενέκρινε την κατασκευή μιας νέας κινεζικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, καθώς αξιωματούχοι του Τατζικιστάν προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές που προέρχονται από τους Ταλιμπάν.

Είναι πραγματικά μία ιστορική εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση του Τατζικιστάν προσφέρθηκε να μεταφέρει τον πλήρη έλεγχο μιας προϋπάρχουσας κινεζικής στρατιωτικής βάσης στο Πεκίνο και να παραιτηθεί από οποιοδήποτε μελλοντικό μίσθωμα σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη από την κινεζική πρεσβεία στη Ντουσάνμπε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Τατζικιστάν την οποία διέρρευσε τοπικό μέσο.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πραγματικά την γεωπολιτική αυτοκτονία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Για πρώτη φορά η Κίνα αποκτά οργανωμένη στρατιωτική βάση σε τρίτο κράτος, με αντάλλαγμα να συμβάλει στην άμυνα του, χωρίς μάλιστα να έχει καμία υποχρέωση οικονομικού ανταλλάγματος προς το Τατζικιστάν! Αυτό φυσικά δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν δεν είχαν αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικάνοι από το Αφγανιστάν.

Αυτή η στρατιωτική επέλαση της Κίνας δείχνει και μία αλλαγή στρατηγικής του Δράκου, που έρχεται σίγουρα ως απάντηση στην πίεση που της ασκούν οι αγγλοσάξονες με την πρόσφατη συμφωνία AUKUS στον ειρηνικό. Είναι από τις ελάχιστες φορές που η Κίνα αναπτύσσεται στρατιωτικά σε τρίτη χώρα, καθώς μέχρι σήμερα η παρέμβαση της σε ξένα κράτη ήταν καθαρά επενδυτική και με άξονα τα οικονομικά συμφέροντα.

Η πρόταση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της βάσης στην Κίνα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν Emomali Rahmon (δεξιά) στον Κινέζο υπουργό Άμυνας Wei Fenghe κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Τατζικιστάν

Η Κίνα λειτουργεί ήδη μια στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν στην περιοχή Murghab κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Το Πεκίνο όμως διέψευδε κατηγορηματικά ότι διατηρούσε στρατιωτική βάση στην χώρα.

Ακόμα και σήμερα παρά τις αποκαλύψεις, τόσο η κινεζική όσο και η κυβέρνηση του Τατζικιστάν αρνήθηκαν επίσημα την ύπαρξη της βάσης. Είναι πλέον σαφές ότι η Κίνα προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στον αυξανόμενο ισλαμικό κίνδυνο, καθώς φοβάται ότι η δράση των Ταλιμπάν στο ανεξέλεγκτο πλέον Αφγανιστάν, μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα ανωμαλίας από τους ισλαμιστές Οϊγούρους της Κίνας.

Έχοντας μάλιστα το παράδειγμα της Ρωσίας με τους τσετσένους, η Κίνα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει τέτοιο μέτωπο, εντός μάλιστα της επικρατείας της, όταν ήδη έχει ανοιχτά μέτωπα ανατολικά με την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την επέλαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον ειρηνικό.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η πρόταση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της βάσης στην Κίνα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν Emomali Rahmon στον Κινέζο υπουργό Άμυνας Wei Fenghe όταν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Dushanbe, τον Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει πώς η Κεντρική Ασία θα αποτελέσει το κύριο επίκεντρο της κινεζικής προσοχής. Η Κίνα θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο του μεταξιού και αυτή η στρατιωτική της επέλαση, μπορεί κάλλιστα να φτάσει μέχρι το Ιράν.

Για την Κίνα, η ασφάλεια στα σύνορά της είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί μέρος των βασικών συμφερόντων της στην Κεντρική Ασία. Η επέκταση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Τατζικιστάν είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή».

Η κατασκευή της νέας εγκατάστασης εγκρίθηκε στην Κάτω Βουλή του Τατζικιστάν στις 27 Οκτωβρίου καθώς οι νομοθέτες ψήφισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών του Τατζικιστάν και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Τατζικιστάν, Abdurahmon Alamshozoda, δήλωσε ότι η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο χωριό Vakhon στην απομακρυσμένη αυτόνομη επαρχία Gorno-Badakhshan της χώρας και ότι η βάση θα ανήκει στην Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης της χώρας — ειδικές δυνάμεις που λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα των το υπουργείο Εσωτερικών. Οι Τατζίκοι βουλευτές είπαν ότι τακτικά στρατεύματα της χώρας θα είναι επίσης παρόντα στην εγκατάσταση. Δεν σημειώθηκε κάποια αντίδραση από την αντιπολίτευση.

Για χρόνια, η Κίνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους Ουιγούρους εξτρεμιστές που ενδεχομένως χρησιμοποιούν το Αφγανιστάν ως ορμητήριο για επιθέσεις σε κινεζικούς στόχους στην περιοχή ή στη δυτική επαρχία Xinjiang.

Ενώ το πλήρες εύρος της απειλής από τους Ουιγούρους μαχητές αμφισβητείται, με πολλούς αναλυτές να λένε ότι οι μαχητές στερούνται συντονισμού και αριθμών για να εξαπολύσουν επιθέσεις, η προοπτική των τρομοκρατικών απειλών που εξαπλώνονται από το Αφγανιστάν αποτελούν κεντρικό μέλημα για τους κινέζους πολιτικούς.

Στο μέλλον, ενδέχεται να δούμε τη συνεργασία του κινεζικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών να εντείνεται σε ολόκληρη την περιοχή.

Αναμένεται να δούμε σε τι βαθμό θα μπορέσει η Κίνα να επηρεάσει τις εξελίξεις και εντός του Αφγανιστάν, καθώς έχει το πλεονέκτημα πως είχε μείνει μακριά από όλες τις πολεμικές συρράξεις στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν καταφέρει να εισβάλει πολιτικά και οικονομικά στην Καμπούλ, τότε δημιουργεί ένα μεγάλο ανάχωμα που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δυτικά της σύνορα, ενώ θα μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω στρατιωτική ανάπτυξη προς δυσμάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελόνι: Υπέγραψε συμφωνία ύψους 8 δισ. με τη Λιβύη για παροχή φυσικού αερίου στην...

Συνομιλίες με αξιωματούχους της Λιβύης, με επίκεντρο την ενέργεια και τη μετανάστευση, είχε το...

Η Σουηδία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, λόγω των αναταραχών μετά το κάψιμο...

Μετά τη ραγδαία επιδείνωση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας, λόγω του σκηνικού...

Παρέμβαση από την αδελφή του Κιμ Γιόνγκ Ουν! Μάλλον δεν του μοιάζει…

Η Βόρεια Κορέα θα είναι πάντα στο πλευρό της Ρωσίας, «στο ίδιο χαράκωμα» με...

Τραγωδία στη Βρετανία: 14χρονη εισέπνευσε αποσμητικό σπρέι και πέθανε από καρδιακή ανακοπή!

Νεκρή σε ηλικία μόλις 14 ετών βρέθηκε στο δωμάτιο της η Τζιόρτζια Γκριν, καθώς...

Πλήρης αναστροφή της RAND για την Ουκρανία: Οι ΗΠΑ να σταματήσουν τώρα τον πόλεμο!

Η RAND Corporation είναι ίσως η ισχυρότερη δεξαμενή σκέψης (Think Tank) στις ΗΠΑ αλλά...

Έκκληση για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου

Πάνω από το ένα τρίτο του δάσους του Αμαζονίου μπορεί να έχει υποβαθμιστεί από...

Γελάει ο κόσμος! Ο Ζελένσκι απαιτεί όπλα, την ώρα που η χώρα του «πνίγεται»...

Μια πολιτική κρίση εν μέσω του πολέμου εξελίσσεται στην Ουκρανία, καθώς 15 μέλη της κυβέρνησης, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και στενοί συνεργάτες του προέδρου, παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν

Ισπανία: Κατασχέθηκε κοκαΐνη αξίας 105 εκατ ευρώ από πλοίο μεταφοράς ζώων

Έπειτα από επιδρομή σε πλοίο μεταφοράς ζώων στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων η ισπανική...

13χρονος Παλαιστίνιος ο δράστης της νέας επίθεσης με δύο τραυματίες στην Ιερουσαλήμ

Ένας 13χρονος Παλαιστίνιος είναι ο δράστης της σημερινής επίθεσης με δύο τραυματίες, έναν πατέρα...

Πυρπόλησαν αυτοκίνητο Ιταλού διπλωμάτη στο Βερολίνο – Βανδάλισαν το ιταλικό προξενείο στη Βαρκελώνη

Διπλή επίθεση κατά διπλωματικών εδρών της Ιταλίας σε Βερολίνο και Βαρκελώνη ανακοίνωσε σήμερα το...

Νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ – Τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι

Ο ύποπτος «εξουδετερώθηκε» σύμφωνα με την Αστυνομία - 42 συλλήψεις για το μακελειό στη συναγωγή

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που θέλουν το...

Στη δημοσιότητα το βίντεο με τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς – Οργή και...

Σοκάρουν οι εικόνες από το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές των ΗΠΑ...

Τηλεφώνημα στήριξης στον Νετανιάχου από Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση στη συναγωγή...

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου,...

Η γερμανική πρεσβεία στην Τουρκία προειδοποιεί για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα, προειδοποιεί τους Γερμανούς πολίτες για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα...

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Εθνικά επικίνδυνη η στάση της Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ανύπαρκτη στις...

Υπό παρακολούθηση η οικογένεια Μπακογιάννη: Ο ίδιος ο Μητσοτάκης γνώριζε τις συνομιλίες!

Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία της Κυριακής» όταν...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...
spot_img

NEWSROOM