8/12/2021

Η Κίνα «απαντά» με στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν! Φωτιά στο γεωπολιτικό σκηνικό

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Το Τατζικιστάν μπορεί να το διαψεύδει, αλλά ντοκουμέντα δείχνουν ότι ενέκρινε την κατασκευή μιας νέας κινεζικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, καθώς αξιωματούχοι του Τατζικιστάν προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές που προέρχονται από τους Ταλιμπάν.

Είναι πραγματικά μία ιστορική εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση του Τατζικιστάν προσφέρθηκε να μεταφέρει τον πλήρη έλεγχο μιας προϋπάρχουσας κινεζικής στρατιωτικής βάσης στο Πεκίνο και να παραιτηθεί από οποιοδήποτε μελλοντικό μίσθωμα σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη από την κινεζική πρεσβεία στη Ντουσάνμπε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Τατζικιστάν την οποία διέρρευσε τοπικό μέσο.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πραγματικά την γεωπολιτική αυτοκτονία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Για πρώτη φορά η Κίνα αποκτά οργανωμένη στρατιωτική βάση σε τρίτο κράτος, με αντάλλαγμα να συμβάλει στην άμυνα του, χωρίς μάλιστα να έχει καμία υποχρέωση οικονομικού ανταλλάγματος προς το Τατζικιστάν! Αυτό φυσικά δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν δεν είχαν αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικάνοι από το Αφγανιστάν.

Αυτή η στρατιωτική επέλαση της Κίνας δείχνει και μία αλλαγή στρατηγικής του Δράκου, που έρχεται σίγουρα ως απάντηση στην πίεση που της ασκούν οι αγγλοσάξονες με την πρόσφατη συμφωνία AUKUS στον ειρηνικό. Είναι από τις ελάχιστες φορές που η Κίνα αναπτύσσεται στρατιωτικά σε τρίτη χώρα, καθώς μέχρι σήμερα η παρέμβαση της σε ξένα κράτη ήταν καθαρά επενδυτική και με άξονα τα οικονομικά συμφέροντα.

809769F8 D0A3 4044 B19E B2B20BD011F6
Η πρόταση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της βάσης στην Κίνα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν Emomali Rahmon (δεξιά) στον Κινέζο υπουργό Άμυνας Wei Fenghe κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Τατζικιστάν

Η Κίνα λειτουργεί ήδη μια στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν στην περιοχή Murghab κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Το Πεκίνο όμως διέψευδε κατηγορηματικά ότι διατηρούσε στρατιωτική βάση στην χώρα.

Ακόμα και σήμερα παρά τις αποκαλύψεις, τόσο η κινεζική όσο και η κυβέρνηση του Τατζικιστάν αρνήθηκαν επίσημα την ύπαρξη της βάσης. Είναι πλέον σαφές ότι η Κίνα προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στον αυξανόμενο ισλαμικό κίνδυνο, καθώς φοβάται ότι η δράση των Ταλιμπάν στο ανεξέλεγκτο πλέον Αφγανιστάν, μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα ανωμαλίας από τους ισλαμιστές Οϊγούρους της Κίνας.

Έχοντας μάλιστα το παράδειγμα της Ρωσίας με τους τσετσένους, η Κίνα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει τέτοιο μέτωπο, εντός μάλιστα της επικρατείας της, όταν ήδη έχει ανοιχτά μέτωπα ανατολικά με την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την επέλαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον ειρηνικό.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η πρόταση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της βάσης στην Κίνα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν Emomali Rahmon στον Κινέζο υπουργό Άμυνας Wei Fenghe όταν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Dushanbe, τον Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει πώς η Κεντρική Ασία θα αποτελέσει το κύριο επίκεντρο της κινεζικής προσοχής. Η Κίνα θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο του μεταξιού και αυτή η στρατιωτική της επέλαση, μπορεί κάλλιστα να φτάσει μέχρι το Ιράν.

Για την Κίνα, η ασφάλεια στα σύνορά της είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί μέρος των βασικών συμφερόντων της στην Κεντρική Ασία. Η επέκταση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Τατζικιστάν είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή».

Η κατασκευή της νέας εγκατάστασης εγκρίθηκε στην Κάτω Βουλή του Τατζικιστάν στις 27 Οκτωβρίου καθώς οι νομοθέτες ψήφισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών του Τατζικιστάν και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Τατζικιστάν, Abdurahmon Alamshozoda, δήλωσε ότι η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο χωριό Vakhon στην απομακρυσμένη αυτόνομη επαρχία Gorno-Badakhshan της χώρας και ότι η βάση θα ανήκει στην Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης της χώρας — ειδικές δυνάμεις που λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα των το υπουργείο Εσωτερικών. Οι Τατζίκοι βουλευτές είπαν ότι τακτικά στρατεύματα της χώρας θα είναι επίσης παρόντα στην εγκατάσταση. Δεν σημειώθηκε κάποια αντίδραση από την αντιπολίτευση.

Για χρόνια, η Κίνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους Ουιγούρους εξτρεμιστές που ενδεχομένως χρησιμοποιούν το Αφγανιστάν ως ορμητήριο για επιθέσεις σε κινεζικούς στόχους στην περιοχή ή στη δυτική επαρχία Xinjiang.

Ενώ το πλήρες εύρος της απειλής από τους Ουιγούρους μαχητές αμφισβητείται, με πολλούς αναλυτές να λένε ότι οι μαχητές στερούνται συντονισμού και αριθμών για να εξαπολύσουν επιθέσεις, η προοπτική των τρομοκρατικών απειλών που εξαπλώνονται από το Αφγανιστάν αποτελούν κεντρικό μέλημα για τους κινέζους πολιτικούς.

Στο μέλλον, ενδέχεται να δούμε τη συνεργασία του κινεζικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών να εντείνεται σε ολόκληρη την περιοχή.

Αναμένεται να δούμε σε τι βαθμό θα μπορέσει η Κίνα να επηρεάσει τις εξελίξεις και εντός του Αφγανιστάν, καθώς έχει το πλεονέκτημα πως είχε μείνει μακριά από όλες τις πολεμικές συρράξεις στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν καταφέρει να εισβάλει πολιτικά και οικονομικά στην Καμπούλ, τότε δημιουργεί ένα μεγάλο ανάχωμα που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δυτικά της σύνορα, ενώ θα μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω στρατιωτική ανάπτυξη προς δυσμάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπουρλά λέει τώρα ότι χρειάζονται… τρεις δόσεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Ως «σωτήρια» και άκρως απαραίτητη παρουσιάζουν τώρα οι εταιρείες των Pfizer/BioNTech την τρίτη δόση...

«Ράπισμα» από τον ΟΗΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με πρόστιμο

Τη στιγμή που η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα μαζί με την Αυστρία που...

Δημοσκόπηση-σοκ για τον Ερντογάν: Για πρώτη φορά το κόμμα του δεν είναι πρώτο

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Eurasia Research προκάλεσε πανικό στις τάξεις του κυβερνών κόμματος ΑΚΡ...

Έχασε τα λόγια του ο Ερντογάν και χρειάστηκε να του τα θυμίσει ο Ακάρ!

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξέχασε τι ήθελε να πει αποχαιρετώντας έναν Τούρκο στρατιώτη που έμενε...

Μετάλλαξη Όμικρον: Παρούσα σε 57 χώρες όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, επισημαίνεται πως αυτή...

Καγκελάριο… μιας χρήσεως βλέπουν τον Όλαφ Σολτς οι Γερμανοί πολίτες!

Διόλου κολακευτικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι για τον Όλαφ Σολτς τα...

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε παραλλαγή της που δεν την «πιάνουν» τα μοριακά τεστ!

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε για τη «φρέσκια» μετάλλαξη Όμικρον, τα...

Φρικιαστικές αποκαλύψεις: Τι έκανε η CIA στους αιχμαλώτους στο Αφγανιστάν;

Βία και ατιμωρησία - Αποκαλύψεις από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Βρυξέλλες: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς

Οι δυναμικές διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, καθώς σήμερα χιλιάδες άνθρωποι...

Τέλος στις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες, αποφάσισε η Λευκορωσία

Από 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες θα ισχύσει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων...

Εξέλιξη «βόμβα» αμέσως μετά τη συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν!

Η δίωρη τηλε-συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως έδρεψε καρπούς...

Η Μόσχα ζει τη σφοδρότερη χιονόπτωση από το 1949!

Άσπρη μέρα είδε σήμερα η Μόσχα, την πιο άσπρη, μάλιστα, από το... 1949, καθώς...

Νέα προβλήματα για τον σουλτάνο: Οι μισθοφόροι του στη Λιβύη ζητάνε να επιστρέψουν στη Συρία

Νέος πονοκέφαλος για τον σουλτάνο, καθώς οι μισθοφόροι που έστειλε στη Λιβύη ζητάνε να...

Δικαστικό μπλόκο στην εντολή Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ομοσπονδιακών εργολάβων

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19...

Κηδεύτηκε ο «χαμογελαστός γίγαντας» Στέφαν Γέλοβατς

Στη γενέτειρά του, το Νόβι Σαντ της Σερβίας, κηδεύτηκε σήμερα ο Στέφαν Γέλοβατς, που έφυγε...

Συνελήφθη ένας εκ των καταζητούμενων για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Ένας Σαουδάραβας, πρώην μέλος της βασιλικής φρουράς, που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Πάγωσε» η Πιερία – Νεκρός από κορωνοϊό 37χρονος εμβολιασμένος

Μια ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της...

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία της 14χρονης Κέλλυς

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε η κηδεία της 14χρονης...

Ο τρίτος αδελφός βρήκε νεκρούς και μέσα στα αίματα τον 34χρονο και την 30χρονη στο Νέο Ηράκλειο…

Ο 34χρονος, ο οποίος ετοιμαζόταν να παντρευτεί, φέρεται να πυροβόλησε πρώτα την αδερφή του και στη συνέχεια να αυτοπυροβολήθηκε…

Δύο σημειώματα βρέθηκαν δίπλα στα αδέρφια που αυτοκτόνησαν στο Νέο Ηράκλειο

Δύο χειρόγραφα σημειώματα βρέθηκαν δίπλα στα νεκρά αδέρφια - Τι εξετάζουν οι αρχές

Ο Λοβέρδος κατέστρεψε τον Ανδρουλάκη!

Την πάτησε, προφανώς λόγω της απειρίας του ο Νίκος...

Φωτογραφία με την κούκλα κόρη της που γιορτάζει δημοσίευε η Ελένη Ράντου

Με αφορμή την ονομαστική εορτή της κόρης της Νικολέτας,...

Τι έγραψαν στα σημειώματα τα δύο αδέρφια πριν αυτοκτονήσουν στο Νέο Ηράκλειο

«Εγώ ο Β.Γ. δηλώνω ότι...» - Στο μικροσκόπιο των αρχών τα δύο σημειώματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ