25/1/2022

Δυτική παγκοσμιοποίηση, ανατολική απάντηση και μπαλαντέρ η Ρωσία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Μεταξύ του δυτικού ιδιωτικού καπιταλιστικού συστήματος και του αποτυχημένου σοβιετικού κομμουνιστικού συστήματος, έκανε την εμφάνισή του ένα νέο μοντέλο, το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα της Κίνας.

Η ιδέα της δυτικής παγκοσμιοποίησης, η οποία εμφανίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο διάλυση ή την ατόνηση των εθνικών κρατών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανεξέλεγκτη διακίνηση κεφαλαίων εμπορευμάτων και μεταναστών, οδήγησε αφενός στη δημιουργία διεθνών οργανισμών που υπερακοντίζουν το εθνικό κράτος, αφετέρου στη δημιουργία ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, πέρα και έξω από τα εθνικά σύνορα, σε αντίθεση με το εθνικό πολιτικό σύστημα που έμεινε περιορισμένο και αδύναμο εντός των εθνικών συνόρων. Έτσι το παγκόσμιο οικονομικό, μέσω των διεθνών οργανισμώνπου ελέγχει και των ρυθμιστικών τους κανόνων, επιβάλλεται εύκολα επί των εθνικών νομοθεσιών, τις οποίες αναγκάζει να ευθυγραμμιστούν στα δικά του συμφέροντα και στοχεύσεις.

Σήμερα, ειδικά μετά την εμφάνιση του διαδικτύου (το οποίο είναι ελεγχόμενο απόλυτα από τους διεθνείς ιδιοκτήτες του) και της ανάπτυξης των διεθνών μεταφορών και επικοινωνιών, η δυτική παγκοσμιοποίηση συνεχίζει την προσπάθεια της διάλυσης των εθνών και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινωνικού «χυλού» ασύνδετων μεταξύ των και αδύναμων καταναλωτών, τους οποίους θα εξουσιάζουν ορισμένοι οικονομικά ισχυροί – «εκλεκτοί». Η προπαγάνδα της ανοχής στη διαφορετικότητα, αποτελεί Δούρειο Ίππο, καθόσον στοχεύει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή στο να καταργήσει κάθε εθνική, πολιτισμική και προσωπική διαφορετικότητα που συγκροτεί ισχυρές κοινωνικές ομάδες που είναι οι μόνες ικανές να αντιδράσουν οργανωμένα στα διεθνή οικονομικά συμφέροντα.

CDD4679D 3C5D 489F 801B FAB04523D623
Πέτρος Αγρέβης Χασάπης

Η εξάπλωση αυτή της δυτικής παγκοσμιοποίησης, έγινε όμως τόσο απρόσεκτα, ώστε δεν συνειδητοποιήθηκε ένας σημαντικός κίνδυνος για τα συμφέροντά της. Στην απληστία της  για αύξηση των κερδών, προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το πολύ χαμηλό εργατικό κόστος σε διάφορα κράτη του πλανήτη, που θα μπορούσαν να προσφέρουν φθηνή παραγωγική εργασία και ιδίως της Κίνας. Ευφυέστατα όμως το κινέζικο καθεστώς, υιοθέτησε την ιδιωτική επιχειρηματική δράση τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στους κόλπους της δυτικής παγκοσμιοποίησης, κάτω όμως από αυστηρή κρατική επιτήρηση και παρέμβαση. Έτσι το κινέζικο καθεστώς μπόρεσε να παίξει έξυπνα σε δύο ταμπλό. Αφενός της συμμετοχής της Κίνας στην παγκόσμια διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εργαζομένων, αφετέρου όμως της ισχυρής εθνικής ενότητας και ενδυνάμωσης του εθνικού κράτους.

Η Κίνα αρχικά «θυσίασε» το πολυπληθές και πεινασμένο, αλλά ικανόεργατικό της δυναμικό της, στις βλέψεις για αυξημένα κέρδη των δυτικών καπιταλιστών, αλλά ταυτόχρονα όμως απέκτησε με κεντρικό σχέδιο, ακόμα και μέσω κατασκοπείας, το Know How της δυτικής τεχνολογίας. Δημιούργησε τις δικές της τεχνικές υποδομές και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα απλώθηκε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα η Ευρώπη. Έτσι σήμερα είναι ένας εθνικός γίγαντας, τόσο σε οικονομικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο, ένα γιγαντιαίο και κεντρικά ελεγχόμενο ανατολικό εθνικό κράτος.

Σε αντίθεση, οι ΗΠΑ, από τις οποίες εκπορεύθηκε η δυτική παγκοσμιοποίηση, λειτούργησε όχι ως εθνικό κράτος, κεντρικά σχεδιασμένα και στοχευμένα, αλλά ως ένα οικονομικό σύστημα απόλυτα καθοδηγούμενο και διευθυνόμενο από τους οικονομικούς ολιγάρχες, Αμερικανούς και άλλους. Μπορεί οι ΗΠΑ να ανέπτυξαν ισχυρή πολεμική μηχανή, κυρίως τεχνολογική και μέσω του δολαρίου, ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος, να κυριάρχησαν στον πλανήτη, αλλά αυτό είχε ένα τίμημα. Το εθνικό κράτος των ΗΠΑ ουσιαστικά «άδειασε» οικονομικά εσωτερικά και αναγκάζεται συνεχώς να δανείζεται από τη FED για να λειτουργήσει. Είναι αυτό ακριβώς που επεσήμανε και ο Τράμπ. Μεγάλο δε μέρος του αμερικανικού χρέους το έχει αγοράσει η αντίπαλος Κίνα.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έχει καταφέρει να καταστήσει υποχείριά της όλα τα εθνικά κράτη. Αντίθετα, πολλά ανατολικά κυρίως κράτη, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Τουρκία κ.λ.π. παραμένουν ισχυρά εθνικά κράτη με υποφώσκοντα μάλιστα εθνικισμό. Η Κίνα ειδικά είναι η νέα ανερχόμενη εθνική δύναμη, που απειλεί άμεσα, όχι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της δυτικής παγκοσμιοποίησης γενικότερα, αλλά αυτή ταύτη την ηγεμονία των ΗΠΑ στον πλανήτη. Είμαστε λοιπόν προ της «παγίδας του Θουκυδίδη» και η σύγκρουση μεταξύ των δύο καθίσταται αναπόφευκτη.

Οι ΗΠΑ, ως εθνικό κράτος πλέον, διαβλέποντας όλα τα ανωτέρω, έσπευσαν να υπογράψουν την AUKUS με την δυσαρεστημένη με την ΕΕ και αποχωρήσασα Μ. Βρετανία, καθώς και με την Αυστραλία για τον έλεγχο του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, δηλαδή ουσιαστικά της Κίνας.

Μεγάλο όμως ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση θα παίξουν και άλλα ανατολικά εθνικά κράτη, πέρα από τα κράτη της AUKUS, όπως πχ η Τουρκία, η Ρωσία, η Ινδία κ.λ.π.  σε σχέση με το στρατόπεδο που θα επιλέξουν. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, δεν το συζητάμε, είμαστε δεδομένοι για τη δυτική παγκοσμιοποίηση και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην αναμενόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, (δηλαδή μεταξύ του ιδιωτικού καπιταλισμού της παγκοσμιοποίησης και του κρατικού καπιταλισμού του εθνικού κράτους) για την ηγεσία του πλανήτη, θα παίξει η ισχυρή πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Διαβλέπω πως θα νικήσει το στρατόπεδο εκείνο με το οποίο θα επιλέξει να συνταχθεί η Ρωσία. Θα είναι δηλαδή κάτι σαν μπαλαντέρ.  Όμως, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η Ρωσία είναι εθνικό κράτος, με αδύναμη μεν οικονομία, αλλά με ισχυρή πολεμική μηχανή, στρατιωτική και τεχνολογική. Δυσκολεύεται όμως, όπως είναι φυσικό, να συνταχθεί με τις ιδιωτικές δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, αλλά και το να ενισχύσει την Κίνα τελικά θα αποβεί σε βάρος της.

Δεν αποκλείεται λοιπόν σύντομα να δούμε προσέγγιση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, αλλά και αποδοχή από τις ΗΠΑ της εθνικής αυτονομίας  και της κυριαρχίας της Ρωσίας στην πέριξ αυτής περιοχή. Αυτό, αλλά και το μέλλον των σχέσεων Δύσης και Τουρκίας, ας τα έχουμε εμείς οι Έλληνες υπόψη μας, στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: ΗΠΑ και 4 ακόμη χώρες ήδη απομακρύνουν οικογένειες διπλωματών τους από το Κίεβο

Σκούρα τα πράγματα στο φλέγον ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς υπάρχουν ήδη χώρες...

Pfizer/BioNTech: Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές νέου εμβολίου κατά της Όμικρον

Τις κλινικές δοκιμές ενός νέου εμβολίου, ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού,...

Ο Μπάιντεν έβρισε δημοσιογράφο

Μια ερώτηση ενός δημοσιογράφου του Fox News σχετικά με τον πληθωρισμό (και αν είναι...

Κατεχόμενα: Εκλογές με δανεικό ρεύμα

Με ρεύμα από την ελληνική πλευρά έκαναν τις «εκλογές» τους στο ψευδοκράτος των Κατεχομένων,...

Πάρτι γενεθλίων και μέσα στο lockdown του 2020 έκανε ο Μπόρις Τζόνσον

H μία μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις για τον «άτακτο» Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις...

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός έκανε πραξικόπημα και το ανακοίνωσε ζωντανά στην τηλεόραση!

Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο το πραξικόπημα που...

Περίεργη υπόθεση: Μετέφεραν τον νεκρό στο ταχυδρομείο για να του πάρουν τη σύνταξη;

Μια περίεργη υπόθεση έχει αναστατώσει την Ιρλανδία και έχει ξεσηκώσει την ιρλανδική αστυνομία, που...

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αϊτή

Ταρακουνήθηκε η Αϊτή από τη σύντομη αλλά ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή...

Τύμπανα παγκοσμίου πολέμου στην Ουκρανία: Κίνηση – σοκ από το Ισραήλ, «ματ» από την Ρωσία

 Του Ανδρέα ΜουντζουρούλιαKίνηση-ματ ετοιμάζει η Ρωσία, καθώς σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, το Συμβούλιο...

Σοκ στη Γερμανία: Άνοιξε πυρ στην πανεπιστημιούπολη της Χαϊδελβέργης

Σοκαρισμένη όλη η Γερμανία μετά την αιματηρή επίθεση στην πανεπιστημιούπολη της Χαϊδελβέργης, όταν ένοπλος...

Νέα στοιχεία – φωτιά στην υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν

Νέα εξέλιξη γεννά ελπίδες ότι θα δοθεί λύση στο μυστήριο για την τύχη της...

Τώρα: Αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία του State Department για την Ουκρανία

«μην ταξιδεύετε στην Ουκρανία! Οι συνθήκες ασφαλείας, ιδιαίτερα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας,...

Βέλγιο: Σάλος με σοκαριστικό βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να ασκούν βία σε 14χρονη!

Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ραγδαίες αντιδράσεις για το περιεχόμενό...

Covax: Αλλάζει στρατηγική, αποφασισμένος να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία το 2022!

Στην επαναπροσέγγιση της όλης διαδικασίας παροχής εμβολίων κατά της Covid-19 στις φτωχές χώρες προχωρά...

Το Κυπριακό στα χέρια «συνεργάσιμων» και στο βάθος… διχοτόμηση

Σε δύσβατη περίοδο εισέρχεται το Κυπριακό, με δεδομένη την άρδην μεταβολή της τουρκικής-τουρκοκυπριακής στάσης...

ΠΟΥ: Η Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας…

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει διαμορφώσει μία νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά με τραυματίες!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις 3 το...

Αγανακτισμένος ο Άκης Παυλόπουλος: «5 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό»

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι οδηγοί που βρίσκονται στην Αττική...

Συνελήφθη ψευδόμενος ο Γεραπετρίτης: Ο Φουρθιώτης δημοσιεύει «θερμό» SMS του υπουργού!

Κάθε λεπτό που ο υπουργός Επικρατείας παραμένει στη θέση του, γελοιοποιεί το ίδιο το πολίτευμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ