Τουρκία: Ξεσηκωμός ακτιβιστών και πολιτικών για τη γυναικοκτονία με σπαθί Σαμουράι (video)

Από τις 20 Μαρτίου 2021, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι σήμερα, υπήρξαν 159 γυναικοκτονίες και 138 ύποπτοι θάνατοι γυναικών

Must Read

Την επιστροφή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ζητούν εκ νέου Τούρκοι ακτιβιστές και πολιτικοί, στον απόηχο της πρωτοφανούς γυναικοκτονίας στην συγκεκριμένη πόλη, από άνδρα που κρατούσε σπαθί σαμουράι!

Γνωστή ως «η δολοφονία με το ξίφος των Σαμουράι», η βάναυση αυτή γυναικοκτονία έγινε ένα ακόμη τραγικό παράδειγμα του πόσο ευάλωτες στην παρενόχληση, την κακοποίηση, τη βία και, δυστυχώς, τον φόνο είναι οι γυναίκες στην Τουρκία, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ethnos.gr, την πρόκληση νέων εκκλήσεων για επιστροφή στη διεθνή συμφωνία κατά της ενδοοικογενειακής βίας, έξι μήνες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε την υπογραφή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, σε αντίθεση με πολλές γυναίκες στην Τουρκία που δολοφονούνται από νυν ή πρώην συντρόφους τους, η Μπασάκ Τζενγκίζ, η 28χρονη αρχιτέκτονας που υπέκυψε από τα θανατηφόρα τραύματά της στο νοσοκομείο, μετά την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε, δεν γνώριζε τον δράστη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε «ήθελα να σκοτώσω κάποιον. Βγήκα έξω και διάλεξα μια γυναίκα, γιατί πίστευα ότι θα ήταν πιο εύκολο»

Η πρώτη αντίδραση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ. «Δεν μπορώ να βρω λόγια για να περιγράψω τη σκληρότητα αυτής της δολοφονίας», έγραψε στο Twitter. «Όλες οι γυναίκες στοχοποιούνται στο όνομα της Τζενγκίζ. Είναι καιρός να κινητοποιηθούμε συλλογικά ενάντια στις γυναικοκτονίες».

Ο Τσελίκ ακούστηκε από τους επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν «να μην είναι το κόμμα του που έβγαλε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Οι πολιτικές του AKP αγνοούν τις γυναίκες και τροφοδοτούν μία κουλτούρα βίας και κακοποίησης λόγω φύλου. Επιτρέπουν στους καταχραστές να ξεφύγουν με μια ελαφριά ποινή, απλώς και μόνο επειδή φαίνονται ευπαρουσίαστοι στη δίκη», είπε η Αϊλίν Ναζλίακα, η πρόεδρος γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρέμβαση από γυναικείες οργανώσεις

Διάφορες γυναικείες οργανώσεις προέβησαν χθες Πέμπτη σε διαδήλωση στο κεντρικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που διευκόλυνε όχι μόνο σωματικά, αλλά και νομικά τις επιθέσεις σε γυναίκες, επιτρέποντας στους άνδρες δολοφόνους να τιμωρούνται με μειωμένες ποινές για καλή συμπεριφορά και να καταργούν τη διεθνή συμφωνία που καθιστά το κράτος υπεύθυνο για την προστασία των γυναικών και τη δίωξη των κακοποιών.

Οι διαδηλώτριες φώναξαν συνθήματα όπως «Επαναφορά της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» και «Δικαιοσύνη για τις γυναίκες», κρατώντας φωτογραφίες της Τζενγκίζ, της Πινάρ Γκιουλτεκίν, μιας νεαρής γυναίκας που στραγγαλίστηκε και κάηκε από τον πρώην φίλο της πέρυσι, και της Τσιλέμ Ντογάν, η οποία αντιμετωπίζει 15 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία του κακοποιού συζύγου της που την ανάγκασε να εκπορνευτεί.

«Θα το φωνάζουμε ακούραστα σε αυτή τη χώρα, όπου οι γυναίκες βιώνουν παρενόχληση και σκοτώνονται στη μέση του δρόμου, έως ότου η τυραννική και αλαζονική πατριαρχία συνειδητοποιήσει ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες και ίσες», έγραψε στο Twitter η γνωστή συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ.

Υπήρξαν 159 γυναικοκτονίες και 138 ύποπτοι θάνατοι γυναικών από τις 20 Μαρτίου 2021, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία γυναικείων οργανώσεων.

Προεκλογικές υποσχέσεις επαναφοράς της Σύμβασης

Καθώς οι πρόωρες εκλογές είναι όλο και πιο πιθανές, πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να προσελκύουν γυναίκες ψηφοφόρους με υποσχέσεις να επαναφέρουν τη Σύμβαση. Η Μεράλ Ακσενέρ, η ακροδεξιά ηγέτης του Καλού Κόμματος, δεσμεύτηκε ότι όταν έρθει στην εξουσία, η πρώτη της πράξη θα είναι να επαναφέρει τη Σύμβαση. «Θα υπογράψω τη σύμβαση πριν πιω το πρώτο μου φλιτζάνι τσάι στο νέο μου γραφείο», είπε χαρακτηριστικά προς την κοινοβουλευτική της ομάδα της στις 3 Νοεμβρίου. «Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει αυτή τη σύμβαση, ακολουθώντας τη συμβουλή πολλών Ταλιμπάν. Αυτό ευθύνεται για όλες αυτές τις γυναικοκτονίες», συμπλήρωσε.

Μια εβδομάδα μετά τα λόγια της Ακσενέρ, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο πρόεδρος του CHP και εκλογικός σύμμαχός της, ανακοίνωσε ένα σχέδιο έξι σημείων, που γράφτηκε σε συνεννόηση με τις γυναικείες οργανώσεις. To πρώτο σημείο είναι να ιδρύσει ένα ειδικό δικαστήριο για να εκδικάζει υποθέσεις βίας και κακοποίησης λόγω φύλου. Εξάλλου, σε μήνυμά του στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε το θυμό και τη βαθιά του λύπη του για τη νέα γυναικτοκτονία και υποσχέθηκε ότι την πρώτη εβδομάδα του στην εξουσία θα επαναφέρει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

  • Δείτε ξανά το σοκαριστικό βίντεο:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This