Ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και επαναφορά μη φαρμακευτικών μέτρων ζητά το ECDC

Must Read

Αλλαγή πρωτοκόλλου για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο μέσω της επικεφαλής του, Άντρεα Άμον, δήλωσε ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων πρέπει να γίνουν από όλους τους ενήλικες, κόντρα στην προηγούμενη οδηγία του Κέντρου, αυτή του Σεπτεμβρίου, που έλεγε πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τον γενικό πληθυσμό.

«Τα σενάρια μοντελοποίησης που εκτελούνται από το ECDC δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση της νόσου στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Δέλτα θα είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίων στο συνολικό πληθυσμό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από τον COVID-19 τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε. Πρέπει να εστιάσουμε επειγόντως στο κλείσιμο αυτού του χάσματος ανοσίας, να προσφέρουμε ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ECDC για την τελευταία, 17η ενημέρωση της Ταχείας Αξιολόγησης Κινδύνου για τον COVID-19.

Η δρ. Άμον συνέχισε λέγοντας ότι η αύξηση των εμβολιασμών σε ηλικιωμένους, ευπαθείς και υγειονομικούς πρέπει να είναι προτεραιότητα, ενώ για την αναμνηστική δόση είπε πως αρχικά, κυρίως οι άνω των 40 ετών θα πρέπει να την κάνουν:

«Επί του παρόντος, λιγότερο από το 70% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό αφήνει ένα μεγάλο κενό εμβολιασμού που δεν μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα και δίνει άφθονο χώρο για τη διάδοση του ιού … Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για τον COVID-19 σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα για τις αρχές δημόσιας υγείας … Οι χώρες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν μια αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω, με προτεραιότητα για άτομα άνω των 40 ετών. Αυτό γίνεται για να αυξηθεί η προστασία έναντι της λοίμωξης λόγω της φθίνουσας ανοσίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους. Η αναμνηστική δόση συνιστάται το νωρίτερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύριου προγράμματος».

Καταλήγοντας, σχολίασε: «Διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και έως ότου εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο μέρος του επιλέξιμου πληθυσμού, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν μέρος της καθημερινότητάς μας».

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στην λήψη αποφάσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This