«Κωλοτούμπα» Ερντογάν για να βγει από την απομόνωση

Ενώ η τουρκική οικονομία βουλιάζει, φόρεσε την προβιά του «έντιμου διαμεσολαβητή»

Must Read

Την… προβιά του «έντιμου διαμεσολαβητή» ενδύθηκε ο «σουλτάνος», θέλοντας να στείλει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις –τόσο στο εξωτερικό όσο όμως και στο εσωτερικό της Τουρκίας- πως η χώρα του αποτελεί ισχυρό παράγοντα σταθερότητας (;).

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε με δηλώσεις του να διαμηνύσει πως η Αγκυρα θα προχωρήσει σε κινήσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις της με αντίπαλες χώρες, με χώρες όπως είναι δηλαδή η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Κινήσεις παρόμοιες με εκείνες που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες οδήγησαν σε επενδύσεις. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να δράσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ως γνωστόν, η Αγκυρα και το Αμπού Ντάμπι υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτές θα σηματοδοτήσουν μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επίθεσης… γοητείας, την οποία εξαπέλυσε πέρυσι, η Τουρκία έχει επίσης κινηθεί για να διορθώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια βελτίωση που να εκδηλώνεται δημόσια.

Ειδικότερα πάντως η διαμεσολάβηση που προσφέρει ο «σουλτάνος» στους αμυντικούς του εταίρους, Ρώσους και στους Ουκρανούς, έρχεται σε μια ιδιαιτέρως καυτή περίοδο – και σε μια «γωνιά» της γεωπολιτικής σκακιέρας για την οποία δείχνει έντονο ενδιαφέρον και η Δύση. «Είτε ως μεσολαβητής είτε μιλώντας τους για το θέμα, διεξάγοντας αυτές τις συνομιλίες με την Ουκρανία και τον κ. Πούτιν θέλουμε να έχουμε ένα μερίδιο στη λύση αυτού του ζητήματος που έχει ανακύψει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το Τουρκμενιστάν.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια φάση κατά την οποία η γείτονα καταβυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην οικονομική κρίση – με την αντιπολίτευση δικαίως να συνεχίζει να εξαπολύει μύδρους κατά του Ερντογάν, που, όπως αναφέρεται, έχει παραδώσει την εξουσία στον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Αυτό κατήγγειλε τη Δευτέρα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε ιδρυτικό μέλος του AKP, αλλά παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα το καλοκαίρι του 2019. Συγκεκριμένα, ο Μπαμπατζάν ανέφερε πως ο Ερντογάν παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας στον Μπαχτσελί. «Δεν είναι πλέον οι πολίτες που καθορίζουν την πολιτική στάση του Ερντογάν, αλλά ο μικρότερος συνεργάτης του» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαμπατζάν, αφήνοντας σαφείς αιχμές ουσιαστικά για έναν πρόεδρο… μαριονέτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This