Μετάλλαξη Όμικρον: Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία

Από το θετικό σενάριο της «κανονικοποίησης», έως το πολύ αρνητικό σε περίπτωση που αποδειχτεί πολύ χειρότερη της Δέλτα

Must Read

Τέσσερις πιθανότητες για το τι μέλλει γενέσθαι με την παγκόσμια οικονομία από τη στιγμή που «έσκασε μύτη» η παραλλαγή Όμικρον, αναλύουν και παρουσιάζουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc., σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η επικείμενη επικράτησή της υπονομεύει τα σχέδια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στον πληθωρισμό και όχι στην αδύναμη ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, την οποία έχουν ήδη θέσει σε ισχύ κάμποσα κράτη, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των εταιρειών, περιορίζοντας, πιθανώς, τη δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη, ακριβώς την περίοδο που ξεκινά η περίοδος των διακοπών σε πολλές χώρες. Ως εκ τούτου, οι αγορές κινήθηκαν γρήγορα για να εκτιμήσουν το οικονομικό πλήγμα.

Οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης την Παρασκευή για τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Το τι θα ακολουθήσει, πάντως, θα υπαγορευτεί από το τι θα ανακαλύψουν οι επιστήμονες για τη νέα παραλλαγή της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ανθεκτικός είναι ο ιός στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτικός είναι από την παραλλαγή Δέλτα, που μαινόταν τους τελευταίους μήνες χωρίς να επαναφέρει τις οικονομίες σε ύφεση.

Το χειρότερο σενάριο αφορά στην περίπτωση που η Όμικρον οδηγήσει στην επιστροφή σε lockdowns που παραλύουν την ανάπτυξη, κάτι που θα απειλούσε τις ήδη -στα όρια των αντοχών τους- αλυσίδες εφοδιασμού, και θα έβλαπτε την ανάκαμψη της ζήτησης. Αυτό θα μπορούσε, επιπλέον αναζωπυρώσει τους φόβους για ένα συνδυασμό ταχύτερου πληθωρισμού και βραδύτερης ανάπτυξης.

Με βάση τις πιθανότητες που αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, ένα μεγάλο κύμα μόλυνσης το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 2% σε τριμηνιαία βάση -2,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανάπτυξη το 2022 συνολικά θα ήταν 4,2%, ή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προβλέψεις.

Ο αντίκτυπος της Όμικρον με βάση τα πιθανά σενάρια

Αναλυτικότερα, τα σενάρια της Goldman Sachs για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της Όμικρον στην παγκόσμια ανάπτυξη, έχουν ως εξής:

  • Αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από την Δέλτα, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, ή χονδρικά κατά 2,5% κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις της Goldman Sachs. Για το σύνολο του νέου έτους η παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται κατά 4,2% ή ο,4% κάτω απλό τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ είναι «διφορούμενες» οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.
  • Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου με την μετάλλαξη Όμικρον όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας σε νοσοκομείο είναι σημαντικά χειρότερες σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δέχεται ως εκ τούτου σφοδρότερο πλήγμα, ενώ «η επίπτωση στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενη».
  • Σενάριο «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται βραδύτερα συγκριτικά με τη Δέλτα και δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
  • Θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο «κανονικοποίησης», μια καθαρή μείωση του βάρους από τη νόσο επιτρέπει στην παγκόσμια ανάπτυξη να κινηθεί υψηλότερα από τη βασική γραμμή της Goldman Sachs με πληθωρισμό πιθανώς χαμηλότερο, καθώς επιταχύνονται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας.

Oυσιαστικά, η καλή έκβαση είναι ότι η μετάλλαξη δεν αποδεικνύεται τόσο απειλητική όσο αρχικά φοβόμασταν, με την εμφάνισή της, ωστόσο, να χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η πανδημία θα παραμείνει απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας – Ειρηνικού της Natixis SA. «Αλλά ένας ακόμη χρόνος χωρίς διασυνοριακή κινητικότητα και σχετικές διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να μας ωθήσει εκεί», συμπλήρωσε.

Ακόμη και έτσι, πάντως, ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μικρότερες από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2020. Άλλωστε, οι κυβερνήσεις, σε γενικές γραμμές, έχουν δείξει επιφυλακτικότητα στο να βιαστούν να επιστρέψουν στα lockdowns. Και η προμήθεια εμβολίων εξηγεί εν μέρει γιατί τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί πιο ευέλικτοι και λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη.

«Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν προσαρμοστεί στους περιορισμούς και τα lockdowns και έτσι τα πλήγματα μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρά αυτή τη φορά», δήλωσε σχετικά ο Rob Subbaraman, επικεφαλής της έρευνας παγκόσμιων αγορών στη Nomura Holdings Inc.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This