Τα… Erdonomics τσακίζουν την τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό χαμηλό και νέα μείωση των επιτοκίων

Διώχνει αβέρτα κόσμο από το οικονομικό επιτελείο ο Τούρκος Πρόεδρος

Must Read

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό πέρα από τις 15 ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα μειώσει τα επιτόκια για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στη σημερινή συνεδρίαση της.

Η λίρα έπεσε στα 15,28 ανά δολάριο στις πρωινές συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη, ανεβάζοντας τις απώλειές της φέτος σε περισσότερο από 50%! Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν με πτώση 2,4% στα 15,14 ανά δολάριο στις 12:23 μ.μ. τοπική ώρα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ενεργώντας κατόπιν εντολής του Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 14% από 15% στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα οικονομολόγους του Bloomberg και του Reuters. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μειώνουν το κόστος δανεισμού παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό – ο ρυθμός πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 21,3% τον Νοέμβριο και ενδέχεται να ξεπεράσει το 25% αυτόν τον μήνα.

Οι περισσότερες φετινές απώλειες της λίρας προήλθαν από τις 18 Νοεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε τελευταία φορά τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 15%. Η λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 30% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση.

Ο Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το καλοκαίρι του 2019, επιμένει ότι η Τουρκία μπορεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό μειώνοντας τα επιτόκια, μια άποψη αντικρουόμενη με τη συμβατική οικονομική θεωρία που λέει ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να αυξηθεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Έχει επίσης αντικαταστήσει τα περισσότερα από τα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τις πολιτικές χαμηλών επιτοκίων της κυβέρνησής του: «Η κυβέρνηση θα κερδίσει έναν οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας μέσω της αύξησης των εξαγωγών, ενός πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών και μιας ισχυρής μεταποιητικής βάσης».

Συνεχίζει να διώχνει

Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι απέλυσε τέσσερα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στους αναχωρούντες αξιωματούχους περιλαμβάνονται οι αναπληρωτές υπουργοί Ερτσάν Γκιουλ και Χαμντί Γιλντιρίμ και δύο γενικοί διευθυντές – ο επικεφαλής του δημόσιου δανεισμού και ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προγραμμάτων και έρευνας.

«Περαιτέρω θεσμική διάβρωση από τον Ερντογάν. Οι τελευταίοι που θα φύγουν θα σβήσουν τα φώτα;» σχολίασε ο Τιμ Ας, ανώτερος στρατηγιστής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This