Επικεφαλής EMA: Οι συνεχείς αναμνηστικές δόσεις μπορεί να βλάψουν αντί να ωφελήσουν τον οργανισμό μας

«Θα θέλαμε να δούμε τα στοιχεία σε σχέση με την τέταρτη δόση, πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση...»

Must Read

Οποιαδήποτε αυθαιρεσία στους εμβολιασμούς μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον ανθρώπινο οργανισμό υποστηρίζει ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), προειδοποιώντας για τις αναμνηστικές δόσεις, ιδίως σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον.

Ειδικότερα, ο Μάρκο Καβαλέρι τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί με μικρό μεσοδιάστημα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανοσιακή απόκριση απέναντι σε νέα στελέχη όπως η Όμικρον. «Εάν ακολουθήσουμε τη στρατηγική να χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις κάθε περίπου τέσσερις μήνες, θα καταλήξουμε να έχουμε πρόβλημα με την ανοσιακή απόκριση […] Οπότε, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενη ανοσοποίηση», δήλωσε.

«Θα θέλαμε να δούμε τα στοιχεία σε σχέση με την τέταρτη δόση και θα πρέπει να δούμε αυτά τα στοιχεία πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση. Την ίδια στιγμή όμως μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια στρατηγική επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι συχνοί εμβολιασμοί μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβείς, λόγω του φαινομένου «του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ικανοποιητικά στο αρχικό στέλεχος, όχι όμως στις επόμενες παραλλαγές. Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε δηλώσει πως ο επαναλαμβανόμενες εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη στρατηγική, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου.

Μάλιστα, ο ΕΜΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα εμβόλια για την Όμικρον, καθώς «η σύνθεση των υφιστάμενων εμβολίων Covid-19 ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τα επίπεδα προστασίας που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας από παραλλαγές ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Όμικρον και των μελλοντικών παραλλαγών».

Τι υποστηρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Χθες Τρίτη, εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 και ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να το διαθέσει τον Μάρτιο. Η Moderna, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει κι εκείνη εμβόλιο για την Όμικρον, το οποίο όμως είναι απίθανο να διατεθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάντως, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τα επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον. Ο Οργανισμός επισημαίνει επίσης ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση μειώνεται στο 30% εντός τριών μηνών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This