Σοκ από τον Αμερικανό πρέσβη στη Τουρκία!

«Οι συνομιλίες για τα F16 πάνε καλά-Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστηρίξει τη διαδικασία»

Must Read

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ μίλησε για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Προχώρησε σε δηλώσεις που θα προκαλέσουν σοκ στην Αθήνα.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο Φλέικ, ο οποίος προτάθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως Πρέσβης της χώρας του στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο, πήγε στην Τουρκία στις 7 Ιανουαρίου 2022, μετά την έγκριση της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο Φλέικ, ο οποίος υπηρέτησε στη Γερουσία των ΗΠΑ ως πολιτειακός γερουσιαστής της Αριζόνα το 2013-2019, υπηρέτησε επίσης ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2001-2013.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Φλέικ είπε στον ανταποκριτή του Αnadolou πώς θα κάνει τη διαφορά κατά τη θητεία του ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ο Φλέικ δήλωσε ότι εργάστηκε σε πολλά θέματα σχετικά με την Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. «H Τουρκία είναι ο κύριος σύμμαχός μας και ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην απώθηση του τυχοδιωκτισμού και της επιθετικότητας της Ρωσίας στην περιοχή.»

Δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεργάζονται στον Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική, ο Φλέικ είπε ότι κατά τους έξι μήνες που προήδρευσε της αφρικανικής υποεπιτροπής στη Γερουσία, είδε την αυξανόμενη θετική συνεισφορά της Τουρκίας στην Αφρική.

Αξιολογώντας τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την αγορά νέων F-16, ο Flake είπε:

«Οι συνομιλίες για τα F16 πάνε καλά. Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια αντιπροσωπεία εδώ μόλις την περασμένη εβδομάδα. Οι συνομιλίες πάνε καλά. Αλλά είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Οπότε το δουλεύουμε. Βλέπουμε το αίτημα της Τουρκίας ως μια θετική εξέλιξη και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη διαδικασία».

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον, ο Φλέικ είπε: «Πάντα το θέλουμε. Ως Πρέσβης των ΗΠΑ, θα ήθελα να δω πολλές επισκέψεις υψηλού επιπέδου εδώ. Νομίζω ότι θα υπάρξουν υψηλού επιπέδου επισκέψεις.»

«Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μια κρίσιμη χώρα σε μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Αυτό ισχύει επίσης για το εμπόριο. Η Τουρκία βρίσκεται στην παγκόσμια σκηνή. Το εμπόριο μας με την Τουρκία αυξήθηκε κατά 28 τοις εκατό πέρυσι, φτάνοντας τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This