Αλληλοκατηγορίες για τον βομβαρδισμό στο Ντονμπάς – Νέες αναφορές για απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε το Κίεβο για «τρομερές προκλήσεις» και είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ πρώτες.

Must Read

Πυροβολισμοί και εκρήξεις αναφέρθηκαν στη γραμμή επαφής στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, με τις δυνάμεις του Κιέβου και τους πιστούς στις δύο αποσχισμένες αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες (Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ) να αλληλοκατηγορούνται για επιθετικότητα, λίγες ώρες αφότου το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν νέες μάχες.

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός στην Ουκρανία: Μαρτυρίες για βομβαρδισμούς στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία ότι εκτόξευσαν οβίδες σε ένα χωριό στην περιοχή του Λουγκάνσκ, χτυπώντας ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό υπήρξαν πολλές ζημιές, αλλά όχι τραυματίες.

Ανώτερη πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι οι βομβαρδισμοί από εδάφη ανταρτών στα ανατολικά της χώρας είναι «μη τυπικοί» και «μοιάζουν με πρόκληση», μεταδίδει το Reuters.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», δήλωσε με τη σειρά του το γραφείο αντιπροσωπείας της αυτοαποκαλούμενης LPR και ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε πέντε οικισμούς το πρωί. Αργότερα έγινε γνωστό για άλλες τρεις επιθέσεις.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, κατόπιν άμεσης εντολής της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου, καταβάλλει προσπάθειες να κλιμακώσει τη σύγκρουση», είπε ο Γιαν Λέστσενκο, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτοφυλακής.

Ο ανταποκριτής της Μόσχας Όλιβερ Κάρολ, ο οποίος έχει αναφερθεί και από τις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία, έγραψε σε ανάρτησή του ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό του νηπιαγωγείου.

Ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει μια ερειπωμένη αίθουσα παιχνιδιών, που δημοσιεύτηκε από τον Illia Ponomarenko, ρεπόρτερ της Kyiv Independent.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι το χωριό Stanytsia Luhanska έχει βομβαρδιστεί με βαρέα όπλα και κάλεσε άλλες χώρες να καταδικάσουν την επίθεση.

Η ρωσική πλευρά

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα ότι «ανησυχεί βαθιά» για την έξαρση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι η Δύση «θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το Κίεβο για «τρομερές προκλήσεις» και είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ πρώτες.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ακόμα ότι η Μόσχα είχε από καιρό προειδοποιήσει για «υπερβολική συγκέντρωση ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε άμεση γειτνίαση με τη γραμμή επαφής», σύμφωνα με το Ria Novosti.

«Τώρα βλέπουμε ότι γίνονται αυτές οι τρομερές προκλήσεις, βλέπουμε αναφορές από εκπροσώπους των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών ότι στη γραμμή επαφής υπάρχει ανταλλαγή πυρών, ότι το πρώτο χτύπημα ήρθε από την Ουκρανία. Αυτή είναι ανησυχητική πληροφορία. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε».

Ηγέτες της μη αναγνωρισμένης αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία ανέφεραν ότι κυβερνητικά στρατεύματα είχαν επιτεθεί στα περίχωρα της επικράτειάς της. Σύμφωνα με το DPR, μονάδες από το Κίεβο πυροβόλησαν εναντίον πολλών πόλεων και χωριών χρησιμοποιώντας όλμους 82 χιλιοστών, χειροβομβίδες και τουφέκια.

Νέα απομάκρυνση στρατευμάτων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει από την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο για να στηρίξει τα λεγόμενά της, ότι επιστρέφουν στους στρατώνες τους στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Επίσης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This