Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκκένωση του Ντονμπάς – 10.000 ρούβλια θα δώσει στον κάθε πρόσφυγα ο Πούτιν!

Αντιδράσεις από Ουάσινγκτον και Κίεβο

Must Read

Ξεκίνησε η εκκένωση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ντένις Πουσίλιν, ο αυτονομιστής ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, με ουρές από αυτοκίνητα να σχηματίζονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς οι ρωσόφωνοι πολίτες αποχωρούν θορυβημένοι από την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή τους.

Ο Ντένις Πουσίλιν ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα, μέσω των social media, τη μαζική εκκένωση της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα και η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ.

https://twitter.com/RT_com/status/1494739932832743428

Κι ενώ αρχικά δεν είχε υπάρξει αντίδραση από τη Μόσχα, κατόπιν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία, για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ, μη νομίζετε…) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

https://twitter.com/TsarKot/status/1494723489131110400

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Πούτιν έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή, ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ, Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας, λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων. «Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

H Ουκρανία διαψεύδει ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, διέψευσε σήμερα ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» νωρίτερα σήμερα.

«Οι δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής των κατοχικών διοικήσεων για την υποτιθέμενη επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την δια της βίας απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες που έδωσα μπορούν επίσης να επαληθευθούν από τον ΟΑΣΕ», έγραψε στο Facebook ο Ζαλούζνι. Πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή που κάνει το Κίεβο για την επίλυση του ζητήματος του Ντονμπάς.

«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η μοναδική αποδεκτή επιλογή μας είναι να άρουμε την κατοχή του λαού και των εδαφών μας μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας. Μια επιχείρηση επίθεσης στο Ντονμπάς θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατά συνέπεια τέτοια σενάρια ούτε καν εξετάζονται», συνέχισε ο ίδιος.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ανοίγει πρώτος πυρ στο Ντονμπάς, αλλά μόνο απαντά στους βομβαρδισμούς. «Δεν ξεγελιόμαστε με τις προκλήσεις. Δεν βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές όπου οι αυτονομιστές, με κυνισμό, αναπτύσσουν τις θέσεις τους (…) Οι πληροφορίες περί ομάδων δολιοφθορέων των ενόπλων δυνάμεων που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν να ρίξουν χλώριο στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Χορλίφκα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κατέληξε.

ΗΠΑ: Κυνικός ελιγμός της Ρωσίας η εκκένωση των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια, για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This