Ανατριχιάζουν οι σειρήνες πολέμου στην Ουκρανία: Πληροφορίες για έναν νεκρό στο Κίεβο

Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι μέσω Facebook: «Μείνετε δυνατοί, θα νικήσουμε»

Must Read

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πόλεμος είναι γεγονός. Το χειρότερο σενάριο γίνεται πραγματικότητα. Με έκτακτο διάγγελμά του τα ξημερώματα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή. Και πριν καν τελειώσει τη φράση του, η εισβολή ξεκίνησε! 

Η Ουκρανία με ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ της Ουκρανίας.

Ρωσία: «Τους καταστρέψαμε την αεράμυνα»

Και ενώ η Ουκρανία ανακοινώνει ότι κατέρριψε ρωσικά αεροπλάνα, ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας» επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Έκτακτη σύσκεψη του NATO

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO θα πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Επίσημο μήνυμα της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Τουρκία

Καλεί τον «στρατηγικό εταίρο Τουρκία και τον φίλο Τούρκικο λαό να στηρίξουν την Ουκρανία» ενάντια στον πόλεμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της χώρας καθώς «οι ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας βομβαρδίζονται».

Σε εξέλιξη επιχείρηση με εντολή Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας», ενώ εξήγησε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

 

Εκρήξεις και πυροβολισμοί

Η σύρραξη είναι γενικευμένη και ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί σε Μαριούπολη, Κίεβο και Οδησσό με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ να αναφέρει στο Reuters πως η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Μερικά λεπτά αργότερα τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης. Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

 

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η Ρωσία έκλεισε μέρος του εναέριου χώρου στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων του Ροστόφ, ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, για λόγους «ασφαλείας» των πολιτικών πτήσεων, αναφέρει ενημερωτικό σήμα της προς τους αεροπόρους. Το σήμα της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς και υψόμετρα που θα πρέπει να αποφεύγονται.

Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: «Μείνετε δυνατοί, θα νικήσουμε»

Στρατιωτικό νόμο επέβαλε στην Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα δραματικό διάγγελμα μετά την εισβολή της Ρωσίας. Κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και υποσχέθηκε πως θα νικήσουν. «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς.

Γκουτέρες σε Πούτιν: «Διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας».

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν εξαπέλυσε «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» 

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία. Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

 

ΝΑΤΟ: «Ασύνετη και απρόκλητη επίθεση»

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων». «Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τζόνσον: «Ο Πούτιν επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας»

Τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία» καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε μέσω Twitter ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Διαβάστε ακόμα:

Τώρα ξεκινάει ο πόλεμος: Σοβαρότατη εξέλιξη στην Ανατολική Ουκρανία

Συγκλονίζουν οι εικόνες: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν το Κίεβο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This