Άνοιξε η πόρτα του «φρενοκομείου»: Βομβαρδισμούς, εκρήξεις και απώλειες αναφέρουν οι Ουκρανοί – Για κατάληψη πόλεων μιλούν οι φιλορώσοι

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Η Ρωσία αναστέλλει την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, η οποία  ανακοινώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η στρατιωτική επέμβαση, «εισβολή» κατά την Ουκρανία, ξεκίνησε «για να προστατεύσει τον λαό του Ντονμπάς, ο οποίος υπέφερε από τον οκταετή πόλεμο, που διεξήχθη στην περιοχή από το Κίεβο» και σημείωσε ότι στόχος της Ρωσίας είναι «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζοποίηση της Ουκρανίας».

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός στην Αθήνα: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν «όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση της ουκρανικής στρατιωτικής υποδομής» και τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν στοχεύουν πόλεις και δεν υπάρχουν απειλές για τον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμα: Ενεργοποίηση του άρθρου 4 του NATO ζητά η Πολωνία – Να κλείσει τα Στενά, ζήτησε η Ουκρανία από την Τουρκία!

ΡΩΣΙΚΆ ΤΑΝΚΣ

Με τη σειρά της, η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση για την «απελευθέρωση περιοχών της που ελέγχονται από το Κίεβο» και ότι στόχος θα ήταν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Στις 24 Φεβρουαρίου, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ξεκίνησε την προετοιμασία πυροβολικού και μια επιχείρηση για την απελευθέρωση του προσωρινά κατεχόμενου εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

«Οι μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής πυροβολούν μόνο κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και σε μέρη όπου συγκεντρώνεται προσωπικό και στρατιωτικός εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Και συνέχισε με μήνυμα προς τους άμαχους και τους Ουκρανούς στρατιώτες: «Οι άμαχοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών της πρώτης γραμμής του LPR και όσοι ζουν στην περιοχή “που ελέγχεται προσωρινά από το Κίεβο” καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να πάνε σε καταφύγια βομβών αν είναι δυνατόν. Καλώ τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να παραδώσουν τα όπλα τους, να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές εντολές των ενόπλων δυνάμεών τους».

Νεκροί και εκρήξεις

https://twitter.com/eha_news/status/1496742070928564225

Την ίδια στιγμή, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα -κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ.

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)” από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας», εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα “Ζ”.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατάληψη δύο πόλεων από τους φιλορώσους – Κατάρριψη δύο ουκρανικών αεροσκαφών

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν εν τω μεταξύ, ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουγκάσνκα στην επαρχία Λουγκάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

Η λαϊκή πολιτοφυλακή ισχυρίστηκε ακόμα ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-24 στην περιοχή των οικισμών Smeloe και Stepovoe.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρονται σε «επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ [την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] σε στενό συντονισμό με τους εταίρους» και διαβεβαιώνουν πως «το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

Αξιώνουν η Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο».

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση», συνεχίζει η κοινή δήλωση.

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ρωσία αναστέλλει την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται η Ρωσία και η Ουκρανία, στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί στρατιωτική επιχείρηση.

«Η ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Αζοφικής Θάλασσας ανεστάλη από τις 04:00 (03:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί μέχρι νεωτέρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική ναυτιλιακή υπηρεσία Rosmorretchflot, την οποία επικαλείται το Interfax.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα. Στην Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα.

«Όλα τα πλοία βρίσκονται στο ‘στοπ’ (στην Αζοφική Θάλασσα)», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Διαψεύδει την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει τις αναφορές ότι ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι εξουδετέρωσε όλες τις αεράμυνες, αφότου το Κρεμλίνο διέταξε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» πέρα από τα σύνορα.

Σε επίσημη ανακοίνωση, το υπουργείο έγραψε: «Η Ουκρανική Συνοριακή Υπηρεσία δεν αντιστέκεται στις ρωσικές μεραρχίες. Οι αντιαεροπορικές δυνατότητες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν καταστείλει. Η στρατιωτική υποδομή των αεροπορικών βάσεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι εκτός λειτουργίας».

Οι δηλώσεις υποστηρίζουν επίσης ότι δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης για πτώση ρωσικού αεροπλάνου σε ουκρανικό έδαφος δεν είναι αληθινά.

Νωρίτερα, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν στην περιοχή Λουγκάνσκ, κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

https://twitter.com/UkraynaRaporu/status/1496750449445199872

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This