Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας… Ζελένσκι προς Ρώσους στρατιώτες: «Σώστε τις ζωές σας και φύγετε»

NATO και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο - Άμεση ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος

Must Read

Την ώρα που στη Λευκορωσία βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών, το NATO ενισχύει τις εναέριες περιπολίες του στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, ενώ θα συμμετάσχει και σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και Ευρωπαίων εταίρων.

«Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε ότι στην αντιπροσωπεία του Κιέβου  (η οποία πήγε με ελικόπτερα στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας)περιλαμβάνονται ο Υπουργός Άμυνας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, ο επικεφαλής της κυβερνώσας παράταξης Servant of the People, Νταβίντ Αρακάμια και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νικοάι Τοσίτσκι, καθώς και άλλοι.

 Σύμφωνα με την κυβερνητική δήλωση, ο κύριος στόχος του Κιέβου στις κρίσιμες συνομιλίες με τη Μόσχα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα.

«Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε με τη σειρά του σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Ζελένσκι προς Ρώσους στρατιώτες: «Σώστε τις ζωές σας και φύγετε» –  Άμεση ένταξη στην ΕΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την ΕΕ να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track καθώς «υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σώστε τις ζωές σας και φύγετε» κάλεσε ο Ουκρανός πρόεδρος τους Ρώσους στρατιώτες και πρόσθεσε ότι 4.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί.

Η Ουκρανία, είπε ο πρόεδρός της, θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο κύριος στόχος των συνομιλιών με τη Ρωσία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Quint élargi»

Τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία «Quint élargi» (σ.σ. διευρυμένη πεντάδα σε ελεύθερη μετάφραση) στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος αυτής της τηλεδιάσκεψης είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και Ευρωπαίων εταίρων στο ουκρανικό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ενδέχεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη από το μέγαρο των Ηλυσίων στο οποίο έχουν προσκληθεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μαχητικά από την ΕΕ στην Ουκρανία, περιπολίες του NATO

Η έκκληση της Ουκρανίας για μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να ήταν επιτυχής αφού ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ επιβεβαίωσε ότι το μπλοκ θα τα παράσχει στο Κίεβο.

«Θα παρέχουμε ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη. Δεν μιλάμε μόνο για πυρομαχικά. Παρέχουμε πιο σημαντικά όπλα για να πάμε σε πόλεμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα είχε προηγουμένως ζητήσει «το είδος των μαχητικών αεροσκαφών που μπορεί να χειριστεί ο ουκρανικός στρατός», ισχυριζόμενος ότι τα διαθέτουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή το NATO αυξάνει τις εναέριες περιπολίες του στην ανατολική πτέρυγά του. «Τα μαχητικά της RAF Eurofighter Typhoon πέταξαν ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ, ως μέρος της συμμαχικής απάντησης μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Και συνέχισε: «Αυτά τα αεροσκάφη συμβάλλουν σε αερομεταφερόμενες περιπολίες ως μέρος της Συμμαχικής Ενισχυμένης Δραστηριότητας Επαγρύπνησης, η οποία είναι μια Επιχείρηση υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτή η δραστηριότητα βλέπει τα μαχητικά του Ηνωμένου Βασιλείου να πετούν δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους τους για να υπερασπιστούν την περιοχή και είναι μια ισχυρή απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, συμβάλλοντας στην ασφάλεια της Ευρώπης».

«Τα Typhoons, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος τελευταίας τεχνολογίας και μια πλήρη σειρά αμυντικών βοηθημάτων, περιπολούν στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευση του ΗΒ στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This