Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις – Aντίποινα της Ρωσίας και στην Ελλάδα μετά τις κυρώσεις

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μετά από διάλειμμα - Αντίποινα από τη Μόσχα στον εναέριο χώρο

Must Read

Μετά από τρεις ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, πληροφορίες ανέφεραν ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, στη Λευκορωσία.

Ωστόσο όπως φαίνεται αυτές οι πληροφορίες δεν ισχύουν, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

 «Ο τρίτος γύρος θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα», λέει σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου.

Στην ουκρανική αντιπροσωπεία η οποία έφτασε με ελικόπτερα συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Την Μόσχα εκπροσώπησαν ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.

Αντίποινα από τη Μόσχα στις κυρώσεις

Η Μόσχα απαγόρευσε  σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο, μετά τις κυρώσεις που στόχευαν τον αεροπορικό της κλάδο.

Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της και απαγόρευσε τις πτήσεις των χωρών της ΕΕ στα ρωσικά αεροδρόμια, αλλά ακόμα και την διέλευσή τους πάνω από το ρωσικό έδαφος, ως αντίποινα στην απόφαση της ΕΕ.

Με ανακοίνωσή της η ρωσική αεροπορική υπηρεσία Rosaviatsia αναφέρει: «Σε απάντηση στην απαγόρευση ευρωπαϊκών κρατών σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή από εταιρίες που είναι καταγεγραμμένες στη Ρωσία, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε πτήσεις από αερομεταφορείς από 36 κράτη».

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μεγάλο «χτύπημα» στον τουρισμό της Ελλάδας, καθώς πλέον οι Ρώσοι θα μπορούν να φτάνουν στην χώρα μας μόνο μέσω Τουρκίας και Σερβίας.

Με Πούτιν και Ζελένσκι μίλησε ο Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνομιλία με τον Πούτιν κράτησε μια ώρα και τριάντα λεπτά σύμφωνα με το Ελιζέ. Ο Μακρόν δήλωσε ότι τόνισε την ανάγκη για άμεση εκεχειρία.

Αναλυτικά οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν και ορισμένα εθεωρούντο ταμπού μέχρι την ρωσική εισβολή. Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προστίθενται στις ήδη ισχύουσες ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ακολουθεί ο κατάλογος των κυρώσεων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει τις συναλλαγές της και παγώνει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της.

SWIFT

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών. Το μέτρο έχει ως στόχο να πλήξει την ικανότητα της παγκόσμιας λειτουργίας τους, εμποδίζοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και αποκλείοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ρωσίας.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει το κρατικό δίκτυο Russia Today, το πρακτορείο Sputnik και τις θυγατρικές τους. Μια απόφαση η οποία πλήττει την ελευθεροτυπία.

ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσία, απαγορεύοντας την απογείωση, την προσγείωση όλων των ρωσικών αεροσκαφών και την υπερπτήση τους στον εναέριο χώρο της ΕΕ. Η απαγόρευση εφαρμόζεται σε όλα τα αεροσκάφη, ανεξαρτήτως αν είναι ρωσικής ιδιοκτησίας, καταχωρημένα στην Ρωσία ή υπό τον έλεγχο ρώσων ιδιωτών ή εταιρειών – περιλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ που ανήκουν ή ναυλώνονται από ολιγάρχες.

ΟΠΛΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χρησιμοποιήσει πόρους της για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. 450 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αγορά όπλων και 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση άλλων προμηθειών όπως καύσιμα και ιατρικός εξοπλισμός.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να πλήξει την Λευκορωσία, την οποία θεωρεί συνεργό στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με περαιτέρω κυρώσεις. Η Ενωση στοχεύει να μπλοκάρει τις λευκορωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, καπνού, ξυλείας, σκυροδέματος, σιδήρου και χάλυβα.

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταχωρήσει σε μαύρη λίστα εκατοντάδες επιπλέον πρόσωπα, περιλαμβανομένων μελών του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα «διαπρεπέστερα» πρόσωπα τα οποία περιελήφθησαν στην μαύρη λίστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν και αυτοί οι δύο εξαιρούνται από την ταξιδιωτική απαγόρευση. Και αυτό ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης μαζί τους, σε περίπτωση που προκύψει τέτοια ευκαιρία. Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει 654 πρόσωπα και 52 οργανισμούς.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δύσκολο και ακριβότερο για την Ρωσία να εκσυγχρονίσει τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Η απαγόρευση προστίθεται στην ισχύουσα από το 2014 απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει την εξαγωγή, πώληση, προμήθεια ή μεταφορά όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων αεροσκαφών και εξοπλισμού στην Ρωσία, καθώς και όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την επισκευή, συντήρηση και χρηματοδότηση αεροσκαφών. Τα τρία τέταρτα των εμπορικού στόλου της Ρωσίας έχει κατασκευασθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι «η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στόλο της στα διεθνή στάνταρντ».

ΑΓΑΘΑ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκλήρυνε τις κυρώσεις επί αγαθών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς, στοχεύοντας το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και περιορίζοντας την πρόσβασή τους στην τεχνολογία αιχμής όπως τα drones και το λογισμικό για drones, λογισμικό για συσκευές κρυπτογράφησης, οι ημιαγωγοί και ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΖΕΣ

Οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων δεν θα απολαμβάνουν πλέον ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ και οι ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα έχουν χαμηλότερα τέλη στην αίτηση για βίζα. Το μέτρο δεν θα εφαρμοσθεί σε όλους τους ρώσους πολίτες, οι οποίοι θα διατηρήσουν τα οφέλη που ήδη έχουν.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΑΠΟΣΧΙΣΘΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, παροχής τουριστικών υπηρεσιών εκεί και εξαγωγών ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This