Εκτός Παραολυμπιακών Αγώνων Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές! – Βόμβες και ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες

Μάχες και εικόνες καταστροφής σε πολλές ουκρανικές πόλεις – Αλλαγή στάσης από την Ουγγαρία για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Must Read

Την ώρα που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις σε διάφορα σημεία της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζονται, εκπρόσωποι των δύο χωρών ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες – τίποτε άλλο. Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χαρκίβ και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.

«Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα», δήλωσε ακόμα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου», κατήγγειλε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους — τρόφιμα, φάρμακα, ασθενοφόρα, εκκενώσεις. Χρειαζόμαστε ενεργή βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ. Αρκετά με τα λόγια», πρόσθεσε.

Τιμωρία και για τους αθλητές των Παραολυμπιακών!

Αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν θα επιτρέπεται να αγωνιστούν στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν το Σάββατο, με την τελετή έναρξης να πραγματοποιείται μια ημέρα νωρίτερα.

Η «κωλοτούμπα» της IPC έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου είχε πει ότι θα επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, αλλά μόνο ως ουδέτεροι, με αφαιρούμενα χρώματα, σημαίες και άλλα εθνικά σύμβολα.

Η κατάσταση πλέον έχει αποκτήσει τραγελαφικές διαστάσεις με την τιμωρία από τη διεθνή κοινότητα (σ.σ. είναι όντως κοινότητα, ή ζούγκλα;) καθετί ρωσικού (και λευκορωσικού πλέον) σε όλους τους τομείς, είτε είναι αθλητισμός, είτε είναι τέχνη, είτε είναι οτιδήποτε…

Μάχες παντού -Στο στόχαστρο η Μαριούπολη

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ έξι ενήλικες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε κτίριο κατοικιών ως αποτέλεσμα ρωσικής επίθεσης στην πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια Χάρκοβο, ενώ ένα κτήριο της στρατιωτικής σχολής του κρατικού πανεπιστημίου Σούμι στη βορειοανατολική πόλη Σούμι, βομβαρδίστηκε το πρωί από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Επίσης, τοπικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά και σε ένα σχολείο που έχει καταστραφεί στο Χάρκοβο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής επίθεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκρήξεις είχαμε και στο Κίεβο, με ρωσικούς πυραύλους να πλήττουν περιοχή κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας, κτήριο ραδιοφωνίας, αλλά και τη γειτονική πόλη Ιρπίν.

Μια δεξαμενή πετρελαίου φέρεται να χτυπήθηκε στην πόλη Τσέρνιγκοφ, η οποία βρίσκεται στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Εν τω μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, απείλησαν σήμερα ότι οι δικές τους δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσουν στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Το DPA αναφέρει ότι η πόλη έχει αποκοπεί από ηλεκτρισμό, θέρμανση και νερό.

«Ένεση» ηθικού

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των συμπατριωτών του φωτογραφήθηκε με μια μπλούζα που έγραφε «πολέμα σαν Ουκρανός», ενώ έγραψε σε σχετική ανάρτηση: «Ο ουκρανικός στρατός και ο ουκρανικός λαός είναι πραγματικοί ήρωες! Οι Ρώσοι τρομοκράτες που ήρθαν στη γη μας το ένιωσαν! Η αλήθεια μαζί μας, όλος ο κόσμος μαζί μας, η νίκη μαζί μας!».

Βρετανία: Καθυστερεί η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο έχει καθυστερήσει λόγω της «σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, της μηχανικής βλάβης και της συμφόρησης» και παραμένει πάνω από 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η τελευταία έκθεση πληροφοριών αναφέρει:

«Το κύριο σώμα της μεγάλης ρωσικής πομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει πάνω από 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, καθώς έχει καθυστερήσει λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, της μηχανικής βλάβης και της συμφόρησης. Η πομπή έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο σε περισσότερες από τρεις ημέρες.

Παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη Χερσώνα, αλλά η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής».

Η έκθεση προσθέτει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «αναγκάστηκε να παραδεχτεί» ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και 1.597 τραυματίστηκαν, συμπληρώνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και τραυματιών «θα είναι σχεδόν σίγουρα πολύ μεγαλύτερος» και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ουγγαρία: Ναι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αλλαγή στάσης από την Ουγγαρία, η οποία ανακοίνωσε ότι «δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία».

Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

«Καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση, καθώς ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Οι πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε μεταξύ άλλων ο Ούγγρος.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mandiner.hu ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία ήταν «ισορροπημένοι και δίκαιοι μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση».

Ωστόσο ο Ούγγρος Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος η χώρα του να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Περιοδικό Time

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This