Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας – Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα

Κίνα: «Η φιλία με τη Ρωσία είναι "ισχυρή σαν βράχος"»

Must Read

Προσωρινή κατάπαυση πυρός τηρεί από τις 09:00 σήμερα το πρωί ο ρωσικός στρατός, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές τις περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν ζητά επιτακτικά από το Κίεβο αποστρατιωτικοποίηση προκειμένου να σταματήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Ουκρανία.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης. «Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Ο ρωσικός στρατός σφίγγει τον κλοιό στο Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

Κίνα: «Η φιλία με τη Ρωσία είναι “ισχυρή σαν βράχος”»

«Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι ισχυρή σαν βράχος και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σήμερα.

Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος υπουργός στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.

«Ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία», εξήγησε ο Ουάνγκ.

Νωρίτερα, η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει «εισβολή», ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες να  σεβαστούν «τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της».

Μάλιστα, ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι τα αίτια «της κατάστασης στην Ουκρανία» είναι «περίπλοκα» και δεν δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί«Η επίλυση περίπλοκων προβλημάτων απαιτεί ηρεμία και λογική και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να επιδεινώνουμε τις διαφωνίες», τόνισε ο Κινέζος υπουργός.

«Εντός ημερών»

Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρει την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών». «Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (…) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.

Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).

Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Στραμμένα στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, είναι τα βλέμματα όλων, ωστόσο οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες. Κι αυτό γιατί ότι ο ρώσος πρόεδρος θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.

Στους δύο προηγούμενους κύκλους συνομιλιών, στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας αντίστοιχα, το μόνο απτό αποτέλεσμα ήταν πρακτικά η συμφωνία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

«Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ»

Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ, κατόπιν μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.

Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πούτιν διεμήνυσε ότι εννοεί να «επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία, είτε με διαπραγμάτευση, ή με τον πόλεμο», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Πάντως διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων και δήλωσε έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες του ΔΟΑΕ για την προστασία των (πυρηνικών) σταθμών.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσης αρνήθηκε εκ νέου ότι ο ρωσικός στρατός «βάζει στο στόχαστρο αμάχους» και επέμεινε ότι «επαφίεται στους Ουκρανούς η ευθύνη να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.

Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας (Τόκιο, Χονγκ Κονγκ…) έπεφταν κατά 3% και πλέον νωρίτερα, ενώ ο χρυσός, αξία-ασφαλές καταφύγιο, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Αν και, στη θεωρία τουλάχιστον, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού, προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This