13η μέρα πολέμου στην Ουκρανία: Τραγωδία στο Σούμι με τουλάχιστον 10 νεκρούς σε βομβαρδισμούς – Ανάμεσά τους και παιδιά

Αγωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αμάχων - Εν αναμονή της προσωρινής κατάπαυσης πυρός

Must Read

Μακελειό, βομβαρδισμούς και πολλούς θανάτους καταγγέλλουν οι Ουκρανοί λίγο πριν ξεκινήσει η κατάπαυση πυρός, και ενώ οι συζητήσεις με τη Ρωσία δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τοπικές αρχές, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

 

«Σκοτώθηκαν και παιδιά»

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα στους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά.

 

13η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία με το Κίεβο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων καθώς η Ρωσία «σφυροκοπά» τα περίχωρά του, ενώ Μαριούπολη και Χάρκοβο υφίστανται εντατικούς βομβαρδισμούς.

Όλη η αγωνία έχει επικεντρωθεί στο εάν αυτή τη φορά θα διαφυλαχθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους και από τις δύο πλευρές. Η προσωρινή κατάπαυση πυρός σε Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, θα ισχύσει από τις 09:00 π.μ.

Η Ουκρανία, μέσω του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτίθεται σε αμάχους και «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα στη Μαριούπολη». Το Κίεβο, την ίδια ώρα, συνεχίζει να οχυρώνεται για να αντιμετωπίσει την επίθεση των Ρώσων, ενώ και στην Οδησσό αναμένεται η τελική επίθεση του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν δεξαμενές πετρελαίου στο Ζιτόμιρ και το Τσερνίσοφ. Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ουκρανία μετά τον συναγερμό που σήμανε για τον βομβαρδισμό δεύτερης πυρηνικής εγκατάστασης μετά τη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει σημειωθεί διαρροή πυρηνικών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Mέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση. Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια». «Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Χάρτης με τις κινήσεις των Ρώσων

Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός από τις 9 το πρωί. Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη φρίκη του πολέμου σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη. Για τρίτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες ο άμαχος πληθυσμός θα προσπαθήσει να αποδράσει από την κόλαση του πολέμου και τους ανελέητους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, διασχίζοντας τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα ανοιχτούν όσο διαρκεί η κατάπαυση του πυρός.

 

«Ανακοινώνουμε κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο, αλλά και από τις πόλεις, Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επί του πεδίου της μάχης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις γειτονικές με το Κίεβο πόλεις, Hostomel, Bucha, Vorzel και Irpin, η ρωσική προέλαση εξακολουθεί να προσκρούει στην ουκρανική αντίσταση. Την ίδια ώρα δημοσιεύτηκε χάρτης με τις κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από μεγαλύτερες αποστάσεις σε ουκρανικούς στόχους αυξάνουν τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται και τις ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται… και ο Πούτιν έχει ακόμα επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Παράλληλα είπε πως το Πεντάγωνο δεν εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Χερσώνα και προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη, αλλά δεν την έχουν θέσει ακόμη υπό τον έλεγχο τους.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από το πρωί της Τρίτης – Ο Ζελένσκι δηλώνει πανέτοιμος για τετ α τετ με τον Πούτιν!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This