Νέα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από το πρωί της Τρίτης – Ο Ζελένσκι δηλώνει πανέτοιμος για τετ α τετ με τον Πούτιν!

Ελπίδες ότι θα καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Must Read

Η νέα κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε για ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία, είναι, ουσιαστικά, η μόνη εξέλιξη που σημειώθηκε στο πλαίσιο του 3ου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διπλωμάτες, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (09.00 ώρα Ελλάδας) της 8ης Μαρτίου», ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο, αλλά και από το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχιφ (το οποίο μπήκε σήμερα στη σχετική λίστα), ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωση που αναπαρήγαγαν διάφορα ρωσικά ΜΜΕ.

Μια πρώτη εύθραυστη κατάπαυση του πυρός βοήθησε ως ένα σημείο στην εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη, με τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σάμι, την ώρα, όμως, που η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άνοιξε διαδρόμους με προορισμό είτε τη Ρωσία, είτε τη Λευκορωσία, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «ανήθικη».

Την ίδια ώρα, έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Ο πρόεδρος μας δεν φοβάται τίποτα, μαζί και μια απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν. Αν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, αφήστε τον να έρθει στη συνάντηση, αφήστε τον να κάτσει και να μιλήσει», είπε συγκεκριμένα ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Και, για του λόγου το αληθές, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σχετικά με σχέδιο διαφυγής του από την Ουκρανία με τη βοήθεια Αμερικανών και Βρετανών, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έστειλε αργά το βράδυ της Δευτέρας νέο εμψυχωτικό μήνυμα, αναρτώντας βίντεο μέσα από το γραφείο του και γράφοντας στη λεζάντα: «Παραμένω στο Κίεβο. Στην Μπανκόβα (σ.σ. πρωθυπουργικό μέγαρο). Χωρίς να κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!»

Αρνητικός σε τελεσίγραφα ο Ζελένσκι

Σε δηλώσεις του στο κανάλι ABC τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι διαθέτει «πιθανές λύσεις» γι’ αυτά που ζητάει η Ρωσία. «Οι θέσεις του Πούτιν αποτελούν τελεσίγραφο και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τελεσίγραφα. Έχουμε, όμως, πιθανές λύσεις για τα τρία σημεία που ζητάει η Ρωσία. Θα πρέπει όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει διάλογο. Βρίσκεται σε μια “φούσκα” και οι πληροφορίες που λαμβάνει κανείς δεν γνωρίζει πόσο αληθινές είναι», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να μιλήσει την Τρίτη, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), στους Βρετανούς βουλευτές, μέσω βιντεοκλήσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων. «Όλοι οι βουλευτές θέλουν να ακούσουν τον πρόεδρο, ο οποίος θα μιλήσει σε εμάς ζωντανά από την Ουκρανία. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Βουλή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λίντσεϊ Χόιλ.

O Μακρόν δεν «βλέπει» εύρεση λύσης σύντομα

Την απαισιοδοξία του πως μπορεί όντως να βρεθεί μια «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων», εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, μιλώντας από το Πουασί (Ιβελίν), στην πρώτη περιοδεία του ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν είπε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση αυτή, επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος με μια δύναμη», που διαθέτει πυρηνικά όπλα. «Είμαι ξεκάθαρος: βραχυπρόθεσμα ο πόλεμος μάλλον θα συνεχιστεί» είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξει μια λύση, κατόπιν διαπραγματεύσεων». Τόνισε, όμως, ότι «το ελπίζει και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει» στην εξεύρεση λύσης.

https://twitter.com/avecvous/status/1500890554875404290

«Η συζήτηση είναι δύσκολη με τον Πούτιν, επειδή αρνείται την κατάπαυση του πυρός», η οποία είναι «προϋπόθεση για να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος», συνέχισε. «Δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους λαούς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», αλλά επίσης και «τους ηγέτες» και «να σεβόμαστε πάντα τη Ρωσία ως χώρα» επειδή «δεν υπάρχει βιώσιμη ειρήνη, αν η Ρωσία δεν περιληφθεί στη μεγάλη αρχιτεκτονικής της ειρήνης στην ήπειρό μας», σύμφωνα με τον Μακρόν. Παράλληλα, «όλοι θαυμάζουμε την αντίσταση του ουκρανικού λαού, των ηγετών και του προέδρου» της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες του πολέμου και θα φροντίσει για την ένταξή τους στην κοινωνία, ώστε να μάθουν τη γλώσσα και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ενδέχεται, επίσης, να ληφθούν μέτρα «για να ανακουφιστεί η Μολδαβία, μια μικρή χώρα όπου η κατάσταση είναι τεταμένη» λόγω της εισροής προσφύγων.

Τζόνσον: Η Ευρώπη επιβάλλεται να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου «εν μία νυκτί», αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί, για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου τους.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, ακόμη και από τη Ρωσία».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This