Ολοκληρώθηκαν οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας: (Μόνη) θετική εξέλιξη στο ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων

«Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός»

Must Read

Τέσσερις ολόκληρες ώρες διήρκεσε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει μπει στη 12η ημέρα του, με τον Ουκρανό διπλωμάτη και σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, Μικχαΐλο Ποντόλιακ, να αναφέρει πως «υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Ειδικότερα, όπως σχολίασε ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του, οι συνομιλίες «δεν βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση». Ωστόσο, σημειώθηκε μικρή πρόοδος όσον αφορά τη συμφωνία για εκκένωση των πόλεων από τους αμάχους, μετά το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα το πρωί, είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός».

Όπως, εξάλλου, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από το TASS, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Μινσκ οι συνομιλίες στη Λευκορωσία είχαν μικρή πρόοδο, με τις δύο πλευρές να φαίνεται πως συμφώνησαν στην τήρηση ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο Ποντόλιακ, κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είχε καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, καθώς, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός, που θα επέτρεπε στους άμαχους να αποχωρήσουν από το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, φαίνεται να συνέχιζε τους βομβαρδισμούς.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία. «Ακόμη (είναι) πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό, μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, υποστηρίζοντας πως ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο συνάδελφός του, Λεονίντ Σλούτσκι, σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση πως το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, σημειώνοντας πως «δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο».

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ανακατάληψη του Τσουχουίβ από τους Ουκρανούς

Η Ουκρανία κατάφερε τις τελευταίες ώρες να απωθήσει τις δυνάμεις εισβολής, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Τσουχουίβ έξω από το Χάρκοβο, πυρπολώντας δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα εν μέσω της σφοδρής επίθεσης. Παράλληλα, η -δεκάδων χιλιομέτρων- ρωσική φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων δεν φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο στο Κίεβο, με τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν να εξακολουθούν, πάντως, να περικυκλώνουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο στρατός της Ουκρανίας εκτιμά ότι, μέχρι στιγμής, 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες, μαζί με την απώλεια 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων, 290 αρμάτων μάχης, 68 ελικοπτέρων, 46 αεροσκαφών και δεκάδων άλλων μηχανημάτων. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν, επίσης, ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στην Ουκρανία περίπου το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση!

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This