14η μέρα πολέμου: Κομβόι με ρωσικά στρατεύματα δυτικά του Κιέβου – Συνεχείς εκρήξεις από το πρωί

Αγωνία για τους αμάχους - «Όχι» από ΗΠΑ σε Πολωνία για τη μεταφορά των MiG-29 στην Ουκρανία

Must Read

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο με την προσπάθεια των Ρώσων να κλείσει και άλλο η τανάλια. Ανασυντάσσονται οι ρωσικές δυνάμεις με στόχο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Ο στρατός της Μόσχας έχει στήσει ήδη τη φάλλαγά του μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου νωρίς το πρωί ακούστηκαν ξανά εκρήξεις. Οι κάτοικοι του Κιέβου ετοιμάζονται για μάχη στήνοντας οδοφράγματα.

Συνεχίζεται για 14 ολόκληρες ημέρες να μαίνεται ο πόλεμος και τα βλέμματα είναι στραμμένα στον άμαχο πληθυσμό και στη διάσωσή του. Άλλη μία προσπάθεια εκεχειρίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ξεκινά και σήμερα, με αμφίβολα ακόμα αποτελέσματα λόγω των προηγούμενων τραγικών αποτελεσμάτων.

Η ασφαλής απομάκρυνση των αμάχων μπορεί να είναι στο επίκεντρο επί του… διπλωματικού επιπέδου, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος.

Την ίδια ώρα, υπό στενή πολιορκία εξακολουθεί να παραμένει το Κίεβο, με τις πληροφορίες τις τελευταίες ώρες να κάνουν λόγο για νέες εκρήξεις στην ουκρανική πόλη.

Αμερικανοί αναλυτές είχαν μάλιστα εκτιμήσει ότι, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να κάνουν τη μεγάλη έφοδο για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι μία νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, προέβλεψε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες και πως θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες αμάχων. Παράλληλα, ΗΠΑ και Βρετανία κλιμακώνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μέσω της ανακοίνωσης νέου εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Όχι» αμερικανικού πενταγώνου σε πρόταση Πολωνίας για μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν στις συνομιλίες τους με την Πολωνία για το ζήτημα αυτό, έκρινε ότι η πρόταση της Βαρσοβίας να θέσει στη διάθεση της Ουάσινγκτον όλα τα μαχητικά MiG-29 που έχει στον στόλο της ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία δεν είναι «βιώσιμη».

 

«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κρίνοντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: «Δεν λαμβάνουμε δεδομένα από τα συστήματα ελέγχου των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ»

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε ίσως το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ – της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ – επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Βρετανία: «Όποιο ρωσικό αεροσκάφος εισέρχεται στον εναέριο χώρο μας θα κατάσχεται»

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, ο Γκραντ Σαπς, διεμήνυσε ότι οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος εισέρχεται στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεωρείται πλέον πως διαπράττει «ποινικό αδίκημα». «Μετέτρεψα σε ποινικό αδίκημα την απόπειρα οποιουδήποτε ρωσικού αεροσκάφους να εισέρχεται στον βρετανικό εναέριο χώρο και τώρα η κυβέρνηση της αυτής μεγαλειότητος θα μπορεί να συλλαμβάνει τα αεροπλάνα αυτά», ανέφερε ο Σαπς, μέσω Twitter.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This