Συνεχίζεται η φρίκη του πολέμου: Με σειρήνες και βομβαρδισμούς ξύπνησαν στην Ουκρανία

Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο - Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν μετά τις 09:00 στην πόλη Σούμι

Must Read

15η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Όλεθρος, νεκροί, τραυματίες, προσφυγιά και πυρηνική απειλή. Δεν έχουν τελειωμό οι εχθροπραξίες μετά από δύο ολόκληρες εβδομάδες. Φόβοι για χρήση χημικών και βιολογικών όπλων σε Κίεβο και Χάρκοβο από τους Ρώσους.

Το Κίεβο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, ενώ από νωρίς το πρωί καταφτάνουν  πληροφορίες για νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Με αναφορές για βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις ξημέρωσε η 15η ημέρα του πολέμου, και τους Ουκρανούς να στήνουν παντού οδοφράγματα. Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν σταματούν να πλήττουν περιοχές-«κλειδιά» της χώρας. Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Βομβαρδίστηκαν, επίσης, κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί. Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Το Κογκρέσο άναψε πράσινο φως για 14 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το κείμενο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού φθάσει στο γραφείο του προέδρου, Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.

Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, στο Κίεβο να προστατεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, να αμυνθεί έναντι κυβερνοεπιθέσεων και να εξοπλιστεί. Προβλέπει, επίσης, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 2,6 δισεκ. δολαρίων και 1 και πλέον δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν μετά τις 09:00 στην πόλη Σούμι

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι. Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Τι θα συζητήσουν Λαβρόφ – Κουλέμπα

Στην Αττάλεια είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα, καθώς εκεί συναντώνται ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ντμίτρο Κουλέμπα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας.
Τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα υποδεχθεί ως οικοδεσπότης ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, τουριστικό θέρετρο που προτιμούν πολλοί Ρώσοι τουρίστες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε. Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν γύρω τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος. Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Διαβάστε ακόμα:

Η παράνοια του πολέμου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This