Σε κατάσταση πολιορκίας – Άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων που οδηγούν… στη Ρωσία – Εξελίξεις στο Τσερνόμπιλ

Κίεβο: Ante portas τα ρωσικά άρματα - Δραματική η κατάσταση σε Μαριούπολη και Χάρκοβο

Must Read

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται προ των πυλών του Κιέβου, την ώρα που ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά και πολλές άλλες πόλεις.

Στη βορειοδυτική πλευρά της ουκρανικής πρωτεύουσας, οι σφοδροί βομβαρδισμοί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα έχουν καταστρέψει ολόκληρες συνοικίες.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1502006827504087046

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τις εργατουπόλεις –όπως την Μπούτσα και το Ιρπίν– και έφτασαν στην πρωτεύουσα, όπου η κατάσταση ήταν πιο ήσυχη. Αλλά δεν είναι πλέον.

Οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στο Κίεβο και η αναμονή για τη φημολογούμενη μεγάλη ρωσική επίθεση… τσακίζει κόκαλα.

https://youtu.be/aKNWmNvH7gA

https://youtu.be/vbX8Yd54Bio

Σε ότι αφορά τις ουκρανικές εκκλήσεις για κλείσιμο του εναέριου χώρου, η άρνηση των ΗΠΑ είναι σαφής εδώ και μέρες, αλλά ξεκαθαρίστηκε και από τον διευθυντή πληροφοριών των ΗΠΑ: Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν θα προστατεύσει την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Σκοτ Μπέριερ, οι περισσότερες ρωσικές επιθέσεις προέρχονται από τη στεριά και όχι από τον αέρα. «Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν θα προστατεύει από πυραύλους, ρουκέτες και πυροβολικό», σχολίασε ενώπιον της Γερουσίας.

Περάστε κόσμε… στη Ρωσία

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει το Interfax.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη, πως οι ρωσικές προτάσεις για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Θέλει να μεσολαβήσει και η Νότια Αφρική λόγω BRICS

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την εκτυλισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Βάσει των σχέσεων που έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ως μέλος των BRICS, η Νότια Αφρική προσεγγίστηκε για να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο», αναφέρει ο Ραμαφόζα στον λογαριασμό του στο LinkedIn.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η χώρα του θεωρεί πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω διαμεσολάβησης και διαπραγματεύσεων.

Ουκρανοί συντηρητές θα προσεγγίσουν το Τσερνόμπιλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ σκοπεύει να παρουσιάσει εντός των επόμενων ωρών τις προτάσεις της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μια συνάντηση είναι πιθανόν να οργανωθεί «πολύ σύντομα», είπε ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Είναι ενθαρρυντικό ένα σημαντικό πράγμα: η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να εργαστούν μαζί μας και συμφώνησαν να συνεργαστούν» με την ΙΑΕΑ, είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε, ξεχωριστά, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντμίτρι Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», πρόσθεσε.

Ερυθρός Σταυρός: Η κατάσταση στη Μαριούπολη

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (…) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.

Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη», είπε ο Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Αγωνία και στο Χάρκοβο

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο Ιγκόρ Τερεκόφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 400 κτήρια κατοικιών στην πόλη

«Πολλοί άνθρωποι ρωτούν πού θα ζήσουμε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ήδη σκεφτόμαστε πού θα στεγάσουμε τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο Τερεκόφ.

Προετοιμάζονται στην Οδησσό

Στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού, της πόλης που οχυρώνεται μέρα με τη μέρα για να αποκρούσει την επερχόμενη ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχων, βρέθηκε η αποστολή της ΕΡΤ.

Οι κάτοικοι μεριμνούν και τα ιστορικά μνημεία τους, θέλοντας να τα προφυλάξουν από τα εχθρικά πυρά.

Πάνω από 80.000 έφυγαν από τις εμπόλεμες ζώνες σε ένα 48ωρο

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ουκρανική κυβέρνηση.

Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι είπε στην εθνική τηλεόραση: «Πάνω από 400.000 άμαχοι έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, κυρίως από ενεργές ζώνες μάχης. Έχουν εκκενωθεί κυρίως από περιοχές όπου υπάρχει συνεχής μάχη».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This