Το ΝΑΤΟ «δεν θέλει ανοιχτό πόλεμο» με τη Ρωσία – Για χρήση «πυρομαχικών διασποράς» από τη Μόσχα μιλά ο ΟΗΕ

«Απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Must Read

Το ΝΑΤΟ «δεν επιθυμεί ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από την Αττάλεια της Τουρκίας.

«Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ που οργανώνει η Άγκυρα.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δικαιολόγησε την άρνηση της Συμμαχίας να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία για να προστατεύσει τους αμάχους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς: «Ένα τέτοιο μέτρο θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη και είναι πολύ πιθανό να μας οδηγούσε σε έναν ανοικτό πόλεμο».

Ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την πρώτη άκαρπη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να βάλει τέλος σε αυτό τον παράλογο πόλεμο και να βρει μια πολιτική λύση».

«Το πρώτο μέτρο θα ήταν να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τους οποίους θα μπορούν οι άνθρωποι να φεύγουν και η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται στην Ουκρανία», τόνισε ακόμα ο Στόλτενμπεργκ.

ΟΗΕ: «Αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση βομβών διασποράς από τη Ρωσία»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ στους δημοσιογράφους με έδρα τη Γενεύη.

«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου».

Απαντώντας σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική του Facebook προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιους χρήστες να καλούν σε βία εναντίον Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών, η Θρόσελ τη χαρακτήρισε «ανησυχητική» και είπε πως η υπηρεσία της θα θέσει το θέμα στην εταιρία.

Βουλγαρία: Υποδέχεται ολλανδικά μαχητικά και 200 στρατιώτες 

Η Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα υποδεχθεί έως οκτώ ολλανδικά πολεμικά αεροπλάνα και 200 στρατιώτες για να τη βοηθήσουν σε αποστολές αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω της ρωσικής επιχείρισης στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική απόφαση.

Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Μαΐου η Ολλανδία θα θέτει δύο πολεμικά αεροπλάνα σε 24ωρη αποστολή εναέριας αστυνόμευσης, ευθυγραμμιζόμενη με το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Για την εφαρμογή αυτών των δράσεων … από τις 4 Μαρτίου έως τις 24 Ιουνίου στο έδαφος της Βουλγαρίας θα αναπτυχθούν έως οκτώ αεροσκάφη και έως 200 στρατιώτες της Βασιλικής Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας», αναφέρει η κυβέρνηση στην απόφασή της.

Τέσσερα ισπανικά μαχητικά υποστηριζόμενα από 130 Ισπανούς στρατιώτες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρατείνει την αποστολή τους μέχρι τις 15 Απριλίου.

Η Βουλγαρία δημιουργεί επίσης μια ομάδα μάχης έως 1.000 στρατιωτών σε στενή συνεργασία με τη συμμαχία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This