Λόχοι μισθοφόρων με «bonus» θανάτου στην Ουκρανία

Ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες έχουν ανεβάσει αγγελίες προσφέροντας δουλειά σε μαχητές που θέλουν να πολεμήσουν τον Πούτιν - H ανθρωποφαγία των εθελοντών, το μεροκάματο των 2.000 ευρώ και οι έξτρα «παροχές»

Must Read

Σε νέο… Αφγανιστάν φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Ουκρανία η Δύση, καθώς γνωρίζει πως η ασυμμετρία ισχύος στον πόλεμο με τη Ρωσία είναι τέτοια, που καθιστά αδύνατη την επικράτηση των δυνάμεων του Ζελένσκι. Ο Κινέζος στρατηγός του 6ου π.Χ. αιώνα Σουν Τζου έγραφε στην «Τέχνη του πολέμου» πως «το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα» και οι δυτικοί φαίνεται πως αυτό το έχουν πάρει σοβαρά υπόψη, αποφασίζοντας πως η άμυνα είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επέλαση.

  • Από τον Κυριάκο Δημάγγελο

Το γεγονός ότι η Ρωσία παραμένει μια πυρηνική υπερδύναμη καθιστά αδύνατη την άμυνα με συμβατικά μέσα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν στη δημιουργία «no fly zone» πάνω από την Ουκρανία, ενώ δεν διανοούνται καν την εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί -και δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι- έχουν αποφασίσει πως η αντίσταση των Ουκρανών θα διεξαχθεί μέσα στις πόλεις και στα αστικά τοπία, εκεί όπου συνήθως… ενταφιάζεται η ανισορροπία ισχύος, οι μάχες παίρνουν χαρακτηριστικά ανταρτοπόλεμου και οι διακρίσεις μεταξύ εμπόλεμων και αμάχων γίνεται δυσδιάκριτη. Η έκκληση του Ουκρανού προέδρου για έμπρακτη στήριξη της αντίστασης φαίνεται πως έχει φτάσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Μαχητές, παραστρατιωτικοί αλλά και εθελοντές από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και έχουν γίνει κομμάτι της ουκρανικής άμυνας.

Ο Vitalijus, 43 ετών, από τη Λιθουανία

Η Λεγεώνα των Ξένων

Σε αυτή την επιχείρηση, δίπλα στον ουκρανικό στρατό και στους πολιτοφύλακες, φαίνεται πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο η Λεγεώνα των Ξένων, η οποία υπολογίζεται πως αριθμεί σήμερα περίπου 16.000 έμπειρους μαχητές και παραστρατιωτικούς που κατέφθασαν στην Ουκρανία με στόχο να βάλουν «φρένο» στη ρωσική επέλαση.

Το κάλεσμα Ζελένσκι για τον αγώνα κατά των δυνάμεων του Πούτιν έφτασε ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Reuters, μέλη του βρετανικού συντάγματος αλεξιπτωτιστών βρίσκονται ήδη στις ουκρανικές πόλεις, ενώ στις γραμμές άμυνας των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν ενταχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί βετεράνοι πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», σε όλη την αμερικανική επικράτεια οργανώνονται ομάδες βετεράνων για το μεγάλο ταξίδι στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις δεν αρκούν, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται άμεσα τη στήριξή μας» ανέφερε στους «New York Times» ένας Αμερικανός πεζοναύτης, ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και είναι έτοιμος να βρεθεί στο μέτωπο των μαχών. Μιλώντας στο «Foreign Policy», ένας αυτοεξόριστος Λευκορώσος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων. «Πολεμάω σήμερα τον Πούτιν στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή πολεμάω τον Λουκασένκο, τον Λευκορώσο δικτάτορα» είπε.

O Mindaugas Jurkus, 22 ετών, από τη Λιθουανία

Κι αν η ενίσχυση του «Δαυίδ» έναντι του «Γολιάθ» μοιάζει με μια ρομαντική κίνηση που παραπέμπει στη στήριξη που παρείχαν οι Ευρωπαίοι τον 18ο αιώνα στις εθνικές επαναστάσεις, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Middle East Eye φέρνει στο φως της δημοσιότητας τη σκοτεινή πτυχή αυτού του πολέμου. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό κολοσσό της Μέσης Ανατολής, ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες έχουν ανεβάσει αγγελίες με τις οποίες προσφέρουν δουλειά σε στρατιώτες που θέλουν να πολεμήσουν κατά του Πούτιν. Οι αγγελίες, που ζητούν έμπειρους πολεμιστές με τουλάχιστον πέντε χρόνια προϋπηρεσία, προσφέρουν ημερήσια αποζημίωση 2.000 δολαρίων, δίχως να υπολογίζονται τα bonus των… δολοφονιών!

Στο κόλπο, όμως, φαίνεται πως έχουν μπει και οι εθνικές κυβερνήσεις. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε χωρίς περιστροφές στο CNN πως στηρίζει «τους εθελοντές που πηγαίνουν στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μάχονται υπέρ της δημοκρατίας και όλης της Ευρώπης».

Ο Βρετανός Jake Dale απαθανατίζει την τελευταία του στιγμή με την οικογένειά του λίγο προτού αναχωρήσει για την Ουκρανία

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η οποία μπορεί να απέτρεψε τους Καναδούς από το να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η απόφασή τους είναι καθαρά προσωπική». Στο ίδιο μήκος κύματος, βέβαια, κινούνται και πολλές χώρες της Ευρώπης, με τη Δανία και τη Νορβηγία να υπαινίσσονται πως οι πολίτες μπορούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα Ζελένσκι, ενώ η Πολωνία, χωρίς να έχει πάρει ξεκάθαρη στάση, έχει μετατρέψει το έδαφός της σε χώρα υποδοχής εθελοντών, μαχητών και παραστρατιωτικών από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Σε πολύ ηπιότερο τόνο, η εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου Τζένιφερ Ψάκι, αναφερόμενη στους Αμερικανούς που ταξιδεύουν για να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας, αρκέστηκε να πει πως αυτό είναι μία λάθος επιλογή, αλλά όχι κάτι παραπάνω.

Δύο Βρετανοί εθελοντές στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας

Ο κίνδυνος ακροτήτων

Μελέτες επιφανών επιστημόνων από το αμερικανικό Georgetown και το βρετανικό King’s College, που έχουν καταπιαστεί με το ζήτημα των εξεγέρσεων (insurgencies) και του ανταρτοπόλεμου (guerrilla war), έχουν παρατηρήσει πως η συμμετοχή ξένων μαχητών σε πολεμικές συγκρούσεις τρίτων χωρών έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση ακραίας βίας και τη διεξαγωγή βιαιοτήτων κατά του πληθυσμού. Αλλες μελέτες, πάλι, έχουν αποδείξει πως επειδή οι συγκεκριμένες δυνάμεις διακατέχονται από ακραία ιδεολογία και δεν έχουν καμία σύνδεση με τον γηγενή πληθυσμό, αναπτύσσουν μία άκρως επιθετική στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου ή ακόμα και σε φρικαλεότητες.

Οι δυτικοί το γνωρίζουν αυτό, καθώς το είδαν να συμβαίνει στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 1979, το είδαν στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, το είδαν στη Συρία το 2014. Η συμμετοχή ξένων μαχητών, μισθοφόρων ή εθελοντών, είναι στη πραγματικότητα ένα «κουτί της Πανδώρας» που, όταν ανοίξει, τότε δύσκολα κλείνει. Ομως ο φόβος της επικράτησης του Πούτιν είναι μεγαλύτερος για τη Δύση αυτή τη στιγμή κι έτσι το ρίσκο γίνεται αποδεκτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This