Δύσκολοι καιροί, έκτακτα μέτρα: Σχέδιο 10 σημείων για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου

Οι προτάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για «το μεγαλύτερο σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου εδώ και δεκαετίες»

Must Read

Ενόψει της αναδυόμενης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε (και) από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρακτικές ενέργειες από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες στις προηγμένες οικονομίες και πέραν αυτών, μπορούν να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις στη ζήτηση πετρελαίου μέσα σε λίγους μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο μεγάλης κρίσης της προσφοράς, αναφέρεται σε νέα ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA -International Energy Agency).

Αυτές οι προσπάθειες σύμφωνα με τον IEA θα μειώσουν το κόστος των υψηλών τιμών που νιώθουν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, θα μειώσουν την οικονομική ζημιά, θα συρρικνώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τους υδρογονάνθρακες και θα βοηθήσουν στη μετακίνηση της ζήτησης πετρελαίου προς μια πιο βιώσιμη πορεία.

Εάν εφαρμοστούν πλήρως στις προηγμένες οικονομίες, τα μέτρα που προτείνει το νέο σχέδιο 10 σημείων του IEA για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου θα μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εντός τεσσάρων μηνών – ισοδύναμο με τη ζήτηση πετρελαίου όλων των αυτοκινήτων στην Κίνα.

Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις πιθανές πιέσεις σε μια εποχή που μεγάλος αριθμός ρωσικών προμηθειών ενδέχεται να μην φτάσει πλέον στην αγορά και η περίοδος αιχμής της ζήτησης του Ιουλίου και του Αυγούστου πλησιάζει, όπως αναφέρει η IEA. Τα μέτρα θα είχαν ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα εάν εγκρινόταν εν μέρει ή πλήρως και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η νέα έκθεση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες για τη μετάβαση από τις βραχυπρόθεσμες ενέργειες έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο 10 σημείων, σε βιώσιμα μέτρα που θα έβαζαν τη ζήτηση πετρελαίου των χωρών σε διαρθρωτική πτώση σύμφωνα με μια πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα της ζήτησης πετρελαίου προέρχεται από τις μεταφορές, το σχέδιο 10 σημείων του IEA εστιάζει στον τρόπο χρήσης λιγότερου πετρελαίου, για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, βασιζόμενο σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε χρήση σε ένα ευρύ φάσμα χωρών και πόλεων.

Μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών για προϊόντα πετρελαίου στις προηγμένες οικονομίες, Ιανουαρίου ’21- Μαρτίου ’22

Οι βραχυπρόθεσμες δράσεις που προτείνει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  •  τη μείωση της ποσότητας πετρελαίου που καταναλώνουν τα αυτοκίνητα μέσω χαμηλότερων ορίων ταχύτητας,
  • την εργασία από το σπίτι,
  • τους περιστασιακούς περιορισμούς στην πρόσβαση των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων,
  • τις φθηνότερες δημόσιες συγκοινωνίες,
  • την περισσότερη ομαδική χρήση αυτοκινήτου,
  • την μεγαλύτερη χρήση υψηλής ταχύτητας σιδηροδρόμων και
  • τηλε-συνεδριάσειςαντί για αεροπορικά ταξίδια.

«Ως αποτέλεσμα της τρομερής επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο κόσμος μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου εδώ και δεκαετίες, με τεράστιες επιπτώσεις για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Οι προηγμένες οικονομίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων καταναλωτών ενέργειας, απαιτείται ως μέλη του IEA να έχουν έτοιμα σχέδια περιορισμού της ζήτησης πετρελαίου ως μέρος των μέτρων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας επισημαίνει ότι η μείωση της χρήσης πετρελαίου δεν πρέπει να παραμείνει ως προσωρινό μέτρο. Οι συνεχείς μειώσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι κυβερνήσεις σύμφωνα με τον IEA έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου τα επόμενα χρόνια και η έκθεση καθορίζει τα βασικά για την επίτευξη αυτού του στόχου, συμπεριλαμβανομένης της επίσπευσης της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων, της αύξησης των προτύπων οικονομίας καυσίμου, της ενίσχυσης των προμηθειών εναλλακτικών καυσίμων, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της αντλίας θερμότητας και με μεγαλύτερη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση πλαστικού.

Οι 10 βασικές ενέργειες

  • Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 km/h
    Αντίκτυπος*: Εξοικονομεί περίπου 290 kb/d (χιλιάδες βαρέλια/ανά ημέρα) χρήσης πετρελαίου από αυτοκίνητα και επιπλέον 140 kb/d από φορτηγά
  • Εργασία από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα, όπου είναι δυνατόν
    Αντίκτυπος: Μία ημέρα την εβδομάδα εξοικονομεί περίπου 170 kb/d, τρεις ημέρες εξοικονομούν περίπου 500 kb/d
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις
    Αντίκτυπος: Κάθε Κυριακή εξοικονομούνται περίπου 380 kb/d, μια Κυριακή το μήνα εξοικονομεί 95 kb/d
  • Να γίνει η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς φθηνότερη και να δοθουν κίνητρα στη μικροκινητικότητα, το περπάτημα και το ποδήλατο
    Αντίκτυπος: Εξοικονομεί περίπου 330 kb/d
  • Εναλλακτική πρόσβαση με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε δρόμους σε μεγάλες πόλεις
    Αντίκτυπος: Εξοικονομεί περίπου 210 kb/d
  • Αύξηση της κοινής χρήσης αυτοκινήτου και υιοθέτηση πρακτικών για τη μείωση της χρήσης καυσίμου
    Αντίκτυπος: Εξοικονομεί περίπου 470 kb/d
  • Προώθηση της αποδοτικής οδήγησης για φορτηγά και την παράδοση εμπορευμάτων
    Αντίκτυπος: Εξοικονομεί περίπου 320 kb/d
  • Χρήση τρένων υψηλής ταχύτητας και νυχτερινών τρένων αντί για αεροπλάνα, όπου είναι δυνατόν
    Αντίκτυπος: Εξοικονομεί περίπου 40 kb/d
  • Αποφυγή επαγγελματικών αεροπορικών ταξιδιών όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές
    Αντίκτυπος: Εξοικονομεί περίπου 260 kb/d
  • Ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών και πιο αποδοτικών οχημάτων
    Αντίκτυπος: Εξοικονομεί περίπου 100 kb/d

*Σημείωση: Οι επιπτώσεις είναι βραχυπρόθεσμες και αντικατοπτρίζουν την εφαρμογή σε προηγμένες οικονομίες όπου είναι εφικτό και πολιτιστικά αποδεκτό. (kb/d = χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα)

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας:

A10-PointPlantoCutOilUse

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This