New York Times: Οι ΗΠΑ «δωροδοκούν» την Τουρκία με τα F-35 για να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία!

Πρόταση-βόμβα στον… απομονωμένο (κατά την ελληνική Κυβέρνηση) Ερντογάν!

Must Read

Μια κίνηση-συμφωνία που μπορεί να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα, φέρεται να πρότειναν οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ουάσιγκτον έκανε αθόρυβα στην Τουρκία πρόταση να μεταφέρει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, στην Ουκρανία, για να τα χρησιμοποιήσει το Κίεβο εναντίον των ρωσικών μαχητικών.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των NYT Ντέιβιντ Σάνγκερ, εάν η Τουρκία συμφωνήσει, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στην τουρκική αεροπορία των αμερικανικών μαχητικών F-35, τα οποία είχε ήδη αγοράσει, αλλά έμειναν στον «πάγο» λόγω των κυρώσεων σε βάρος της μετά την αγορά των S-400.

Αν και δεν υπάρχει κανένα σχόλιο ακόμη από την Τουρκία, οι NYT αναφέρουν πως  η κίνηση αυτή θα ήταν ένα διπλό παιχνίδι: Θα έδινε στην Ουκρανία μια ικανότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτει τώρα και επίσης, θα ήταν και μια διέξοδος από μια τριετή αμερικανο-τουρκική διαφωνία, σχετικά με το αν ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να αγοράζει ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα του άρθρου των New York Times αναφέρουν τα εξής:

«Ο νέος πόλεμος ανάγκασε έναν εκ νέου υπολογισμό σε άλλα μέτωπα. Σε ένα παράδειγμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα η κυβέρνηση της Τουρκίας να παράσχει στην Ουκρανία το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

 Είναι το ίδιο το σύστημα, που κατασκεύασε η Ρωσία, για το οποίο, Αμερικανοί αξιωματούχοι τιμώρησαν την Τουρκία — σύμμαχο στο ΝΑΤΟ — επειδή αγόρασε από τη Μόσχα πριν από αρκετά χρόνια.

Τώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από τον χορό της με τη Ρωσία — και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που υπάρχουν.

Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία στην Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες στη Μόσχα, να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η κα Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της.

Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον κ. Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη drones τουρκικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο της οργής της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, η ανοδική πορεία για την Τουρκία θα μπορούσε να είναι σημαντική: Ανεστάλη από την κυβέρνηση Τραμπ από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 —στο οποίο ήταν ταυτόχρονα αγοραστής και κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα προηγμένα αεροσκάφη— μετά την αγορά των ρωσικών S-400. Μια συμφωνία για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε μηνύματα που ζητούσαν σχολιασμό».

Επιβεβαίωση και μέσω Ρωσίας

Εκτός όμως από την αμερικανική εφημερίδα, πληροφορίες για το θέμα δίνει και η ρωσική πλευρά μέσω του Ria Novosti, το οποίο επικαλείται τον πρώην υπάλληλο της CIA Πολ Γκόλμπε.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραδίδοντας τα συστήματα S-400 της Ρωσίας στην Ουκρανία για να πολεμήσει τη Μόσχα», είπε ο Γκόλμπε.

Ο Αμερικανός υπενθύμισε ότι η αγορά ρωσικών όπλων από την Άγκυρα προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ουάσιγκτον και ως απάντηση σταμάτησε την πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Ο πρώην αξιωματικός πιστεύει ότι μια τέτοια συμφωνία θα βοηθούσε στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This