29η μέρα πολέμου: Σκληρές μάχες σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Το προσφυγικό δράμα μεγαλώνει

Must Read

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο των βομβαρδισμών και επιθέσεων παραμένουν μεγάλες πόλεις της χώρας, με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβάζουν Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Επιθέσεις σε Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν «πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντανιέτσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ», ανέφερε με νόημα.

 

«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

«Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία», δήλωσε χθες, Τετάρτη 23/3, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου». Την περασμένη Τρίτη 22/3, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».
Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Πυρκαγιές στο αποκλεισμένο Τσερνόμπιλ

Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τον Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς. Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

 

Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

Σε παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας, καλεί ο Ζελένσκι

Έναν μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας, τη στιγμή που εξετάζεται νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Σε παγκόσμιες διαδηλώσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες όλων των χωρών ο Ουκρανός πρόεδρος, ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του. Ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέα του ομιλία που αναρτήθηκε στο Facebook το βράδυ της Τετάρτης, ζήτησε να αρχίσουν οι διαδηλώσεις από σήμερα Πέμπτη.

«Όλοι πρέπει να σταματήσουμε τη Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους ενεργούν υπέρ της Ουκρανίας. Υπέρ της ελευθερίας. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο τρόμος κατά των φιλήσυχων ανθρώπων συνεχίζεται. Πέρασε ήδη ένας μήνας! Έχει περάσει τόσος καιρός! Αυτό μου ραγίζει την καρδιά, όλους τους Ουκρανούς και κάθε ελεύθερο άνθρωπο στη γη.

Σας ζητώ να σταθείτε ενάντια στον πόλεμο ξεκινώντας από τις 24 Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή. Από σήμερα και μετά, δείξτε τη θέση σας, ελάτε από τα γραφεία σας, τα σπίτια σας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά σας, ελάτε στο όνομα της ειρήνης, ελάτε με ουκρανικά σύμβολα για να υποστηρίξετε την Ουκρανία», παρακάλεσε ο Ζελένσκι και προέτρεψε τον κόσμο να ενωθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας δεν είναι μόνο ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά το νόημά του είναι πολύ ευρύτερο».

Διαβάστε ακόμα:

Κρίσιμες συνεδριάσεις για Ουκρανία και ενέργεια: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι – ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σε ένα δύσκολο 48ωρο έντονων διαβουλεύσεων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This