Κρίσιμες συνεδριάσεις για Ουκρανία και ενέργεια: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι – ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σε ένα δύσκολο 48ωρο έντονων διαβουλεύσεων

Παρών και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και τα ενεργειακά

Must Read

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς συναντώνται και συνεδριάσουν οι ηγέτες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με κεντρικά ζητήματα την ενότητα του ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής εισβολής αλλά και τα νέα δεδομένα που αφορούν στην ασφάλεια.

Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε νατοϊκό επίπεδο αρχίζει η κρίσιμη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., έχοντας πλέον μπει στο τραπέζι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

 

Οι σύμμαχοι της ευρωατλαντικής συμμαχίας συνέρχονται στις 10 το πρωί, στο επιβλητικό κτίριο του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει μία σειρά προτάσεων για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη στάση των εταίρων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών», ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν εν πτήσει για τη Βελγική πρωτεύουσα.

Ε.Ε. και Η.Π.Α. θα συζητήσουν επιπλέον τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. «Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Τζ. Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων.

Τα ερωτήματα παραμένουν για το ποια θα είναι η αντίδραση των χωρών του Βορρά, με πρώτες τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Φιλανδία απέναντι στις προσδοκίες για τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης από την πλευρά Αθήνας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Βελγίου.

Κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ενεργειακή ακρίβεια;

Οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ώστε τα κράτη – μέλη να «θωρακιστούν» για τον επόμενο χειμώνα. Στο τραπέζι η πιθανότητα να προμηθευτεί ενιαία η Ευρώπη φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και υδρογόνο με σκοπό να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό 90%.

Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει για άλλη μια φορά την ίδια στήριξή του στην Ουκρανία, κάτι που αναδείχθηκε τόσο μέσω της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και με την βίαιη και χωρίς δεύτερες σκέψεις αποστολή αμυντικού υλικού. Κάτι με το οποίο διαφώνησε η μεγαλύτερη μερίδα όχι μόνο της πολιτικής σκηνής αλλά και των Ελλήνων. Θεωρήθηκε βίαιη απόφαση που δεν τέθηκε σε εθνικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.

Διαβάστε ακόμα:

Κραυγή απόγνωσης από τους ομογενείς της Μαριούπολης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This