Τουρκικό θράσος: Η Άγκυρα… απαιτεί από τη Δύση F-35 και Patriot «χωρίς προϋποθέσεις»!

Αλτούν: «Η πρόταση να στείλει η Τουρκία S-400 στην Ουκρανία δεν είναι ρεαλιστική»

Must Read

Ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν με άρθρο του στη Wall Street Journal απαντά στις πληροφορίες που μετέδωσαν οι New York Times, πως οι ΗΠΑ «προτρέπουν» την Άγκυρα να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα «ανοίξει το δρόμο» για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Δύση σήμερα είναι να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 και συστήματα Patriot στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις», επεσήμανε ευθύς εξαρχής ο Αλτούν, δίνοντας τον τόνο της στάσης της Άγκυρας, η οποία θεωρεί πως είναι σε θέση ισχύος και μπορεί να έχει και απαιτήσεις.

Για την πιθανή αποστολή των S-400, που απέκτησε η κυβέρνηση Ερντογάν από τη Ρωσία, στην Ουκρανία, ο Τούρκος αξιωματούχος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αυτή η ιδέα δεν είναι καθόλου ρεαλιστική. Αλλά προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθούν τα προβλήματα που είχε η Τουρκία με τη Δύση τα τελευταία χρόνια».

Αφού υπενθύμισε πως πριν την αγορά των S-400, «η Τουρκία συναντήθηκε αρχικά με τις ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν το σύστημα Patriot», πρόσθεσε: «Η αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτεί βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όχι τις λεγόμενες ανεπίσημες προτάσεις».

Και δεν το άφησε εκεί το θέμα ο Αλτούν, αλλά συνέχισε: «…ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά καμία ‘ανεπίσημη δέσμευση’ της Δύσης σχετικά με την προμήθεια Patriots. Ο παράνομος αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 για πολιτικούς λόγους δυσκολεύει επίσης την Τουρκία να λάβει στα σοβαρά την ιδέα της ‘επανεγγραφής στο πρόγραμμα’ που της παρουσιάζεται ως ανταμοιβή».

«Η Τουρκία αναμένει να λάβει την υποστήριξη που της αξίζει από τη Δύση»

Ο Διευθυντής Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, τόνισε με μεγάλο θράσος πως είναι ευθύνη της Δύσης και «ιδιαίτερα των ΗΠΑ», να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία, «έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια και σταθεροποιητικό παράγοντα σε πολλές κρίσιμες περιοχές».

Δηλώνοντας ότι η κρίση στην Ουκρανία δείχνει «την ανακρίβεια των γεωπολιτικών αναγνώσεων», που κάνουν όσοι «υποτιμούν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας» και  «υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» (σ.σ. καμπάνα για τον Μακρόν) και πιστεύουν ότι «τα εθνικά σύνορα δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης», ο Αλτούν επεσήμανε:

«Η Τουρκία, η οποία βλέπει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικό στόχο και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ ως πηγή υπερηφάνειας, αναμένει να λάβει την υποστήριξη που της αξίζει από τη Δύση. Η αποκατάσταση αυτής της σχέσης απαιτεί βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι τις λεγόμενες ανεπίσημες προτάσεις. Αυτό που πρέπει να κάνει η Δύση σήμερα είναι να παραδώσει στην Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη F-35 και συστήματα Patriot χωρίς προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This