Σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ – Ο Ζελένσκι ζήτησε «στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς»

Αποφασίζονται μέτρα για Ρωσία

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η  σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας να καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της.

Οι «27» θα συζητήσουν πώς θα υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο την Ουκρανία me ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη. Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ,  οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο των Βερσαλλιών να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Τέλος, σχετικά με το COVID-19, θα συζητήσουν εν συντομία τις τελευταίες προσπάθειες συντονισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στόλτενμπεργκ: «Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες υποστήριξε Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», ενώ μεταξύ άλλων προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ: «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την ανάγκη να αναδιατάξουν τη δύναμη αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, σε μακροπρόθεσμη βάση. Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

«Υπάρχει μια νέα αίσθηση κατεπείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν την ανάγκη να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δώστε μας τανκς» λέει ο Ζελένσκι

Μιλώντας μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.

«Εχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε. «Εχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (…) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία κατά ουκρανικών στόχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο πυραύλους κατά πλοίων

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν να στηρίξουν την Ουκρανία παρέχοντάς της πυραύλους κατά πλοίων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα.

«Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι για το οποίο διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», τόνισε

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This