«Μπλόκο» και στα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας από G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση

Στόχος η παρεμπόδιση της Μόσχας, στην προσπάθεια της να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της χώρας

Must Read

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται το «μπλόκο» στα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, με τις χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δηλώνουν πανέτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα αποθέματα, με στόχο να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα από το να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «είναι σαφές ότι κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει χρυσό σε σχέση με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καλύπτεται από τις ισχύουσες κυρώσεις», την ώρα που στις Βρυξέλλες διεξάγονται μία σειρά Συνόδων Κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και εκείνες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγησε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, «θέλουμε να αποκλείσουμε κάθε δυνατότητα για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον χρυσό της για να υποστηρίξει το νόμισμά της», δηλαδή το ρούβλι. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Μόσχα διαθέτει «σημαντικό» απόθεμα χρυσού και ότι το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η ίδια πηγή έδωσε τη διαβεβαίωση πως οι χώρες της G7 είναι «ενωμένες» στη θέση ότι «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με τη Ρωσία, σαν να μην συμβαίνει τίποτα». Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της έντονης συζήτησης για τη συμμετοχή ή μη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της G20, στην Ινδονησία, σχήμα που περιλαμβάνει τις δυτικές δυνάμεις και τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει ήδη δηλώσει πως ο Πούτιν έχει τη θέση του στη συγκεκριμένη Σύνοδο, παρά τις προτάσεις για αποκλεισμό του.

Δεκτά μόνο ρούβλια στις συναλλαγές για ρωσικό φυσικό αέριο στην Ε.Ε.

Χθες Τετάρτη, πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι στο εξής η Ρωσία δεν θα δέχεται πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εβδομάδα στις ρωσικές Αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα πληρωμής σε ρούβλια. «Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα, που θα πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This