G7: Kοινό ανακοινωθέν των επτά ηγετών, με προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μη διανοηθεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα

Oι χώρες τους είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία

Must Read

Με το που ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της G7, αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, η οποία εκτείνεται σε 19 σημεία.

Οι ηγέτες τον 7 πιο αναπτυγμένων -οικονομικά- χωρών, στην ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο επισημαίνουν πως «θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια» να φέρουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, «προ των ευθυνών τους».

Ειδικότερα, στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι ηγέτες των G7 αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Παραμένουν ενωμένοι στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας και διατήρηση του διεθνούς δικαίου.
  • Δηλώνουν συγκλονισμένοι και καταδικάζουν τις καταστροφικές επιθέσεις στην Ουκρανία
  • Ζητούν από τις ρωσικές δυνάμεις να παράσχουν αμέσως «ασφαλείς οδούς» για την Ουκρανία, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις
  • Απαιτούν από τις αρχές της Λευκορωσίας «να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχουν από τη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας»
  • Δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν κριθεί απαραίτητο
  • Εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η Ρωσία με την επίθεσή της, έχει ήδη «θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων» στην Ουκρανία
  • Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί κατά των κυβερνοεπιθέσεων
  • Ανακοινώνουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη «διεύρυνση» της στήριξης των προσφύγων της Ουκρανίας
  • Κινούνται προς τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια
  • Επιθυμούν να αποφύγουν τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων και καλούν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Συν τοις άλλοις, στην ανακοίνωση που έδωσε η Ομάδα των Επτά σήμερα στη δημοσιότητα, μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αναφέρεται και το ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή -το κυριότερο- πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. «Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν σχετικά, συμπληρώνοντας πως οι χώρες τους είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό. Πρόσθεσαν ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Νέες κυρώσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν και νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας, εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία. «Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This