«Κλείδωσε» η συμφωνία Ευρώπης – ΗΠΑ για υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ιστορική συμφωνία για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Μόσχα

Must Read

Τα χέρια έδωσαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ σε συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, γνωστό ως LNG.

Πρόκειται για μια συμφωνία που αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το BBC, η μεγάλη συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευρύτερα γνωστού ως LNG.

Το σύμφωνο που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, έρχεται μετά από μια ημέρα τριών συνόδων κορυφής στην «καρδιά» της ΕΕ, κατά τις οποίες οι ηγέτες κατακεραύνωσαν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και προσέφεραν νέα στήριξη στο Κίεβο.

Αντικατάσταση 50 δισ. κυβικών ρωσικού αερίου

Οι «Financial Times» δημοσίευσαν εχθές πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022. Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά δύο τρίτα φέτος.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς την εκπλήρωση του στόχου που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Η κίνηση του Πούτιν αναδεικνύει τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών ως όπλο στη μάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This