Ουκρανία: Στιγμές φρίκης στο θέατρο στην Μαριούπολη – Σοκάρουν οι περιγραφές των επιζόντων

ΟΗΕ: Αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους

Must Read

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τον βομβαρδισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε θέατρο στη Μαριούπολη, όπου τουλάχιστον 300 άμαχοι έχασαν την ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι είκονες που έρχονται στο φως σοκάρουν ακόμη και τους πιο ψύχραιμους…

Οι αρχές της Μαριούπολης, της πόλης που σφυροκοπείται ανηλεώς από την ημέρα σχεδόν που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο θέατρο, εκεί όπου, ήταν γνωστό πως φιλοξενούνταν άμαχοι, Μάλιστα στην αυλή του κτιρίου είχε γραφτεί, στα ρωσικά, η λέξη «παιδιά» για να αναγνωρίζεται από τους πιλότους των βομβαρδιστικών.

«Αυτόπτες μάρτυρες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο θέατρο δράματος της Μαριούπολης έπειτα από βομβαρδισμό από ρωσικό αεροσκάφος. Ως το τέλος δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτήν την φρίκη. Ως το τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ασφαλής. Όμως οι μαρτυρίες αυτών που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής πράξης λένε το αντίθετο», ανέφεραν, το πρωί οι δημοτικές αρχές της πόλης στον λογαριασμό τους στο Telegram.

«Το Δραματικό Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τόπος συναντήσεων, ραντεβού, σημείο αναφοράς. “Που είσαι; Είμαι στο Δραματικό Θέατρο” Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή πει αυτή τη φράση: “Στο Δραματικό Θέατρο”. Τώρα δεν υπάρχει πια Δραματικό Θέατρο. Στη θέση του εμφανίστηκε ένα νέο σημείο πόνου για τους κατοίκους της Μαριούπολης, ερείπια που έγιναν το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες αθώους ανθρώπους» ανέφερε ουκρανός εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

ΟΗΕ: Αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.

Η Μπόγκνερ σημείωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία ξεπερνούν τους 1.035 και πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα για αυτό που φαίνεται να είναι αδιάκριτες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές στην σύγκρουση.

Η Ουκρανία λέει ότι δυνάμεις της απέκρουσαν επίθεση στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του Τσερνόμπιλ

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέκσιγ Αρέστοβιτς δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια πρώτη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα σήμερα, τοπικές αρχές ανέφεραν πως το Σλάβουτιτς είναι «τελείως απομονωμένο», με τις ρωσικές δυνάμεις λίγο πέρα από τα όρια της πόλης.

Σε μια ανακοίνωση, η διοίκηση της περιοχής του Κιέβου είπε: «Το Σλάβουτιτς είναι πλήρως απομονωμένο. Ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την πόλη».

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα, ενώ ανακοίνωσε πως εχθές βομβάρδισε τη μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει από χθες ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ανάμεσα στον οποίο τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τέσσερα drone. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Η πόλη Τσερνίχιβ έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις

Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Η πόλη έχει περικυκλωθεί (…), επιχειρησιακά από τον εχθρό», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

«Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο»

Αξιωματούχος του Πεντάγωνου σημείωσε ότι το απόθεμα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας εξαντλείται και είναι πιθανότερο να εξαρτάται από μη κατευθυνόμενες βόμβες και από το πυροβολικό στη συνέχεια του πολέμου.

«Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για πολιτικά θέματα. «Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», ανέφερε ο  υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Καλ.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ και οι G7 έστειλαν μηνύματα στη Ρωσία απειλώντας με νέες κυρώσεις με τη βορειοατλαντική συμμαχία να ανακοινώνει μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τη Μόσχα να κάνει λόγο για «επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» σχέδια.

Πλήγμα για την Μόσχα αποτελεί και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την τροφοδότηση της Ένωσης με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία. 

Διαβάστε ακόμη: «Κλείδωσε» η συμφωνία Ευρώπης – ΗΠΑ για υγροποιημένο φυσικό αέριο

Βομβαρδισμοί σε Ντνίπρο και Χάρκοβο

Δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο. Παράλληλα, οι νεκροί από βομβαρδισμό σε κλινική στο Χάρκοβο ανέρχονται σε τέσσερις.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι και πρόσφυγες

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι μετά τις εκκλήσεις των Αρχών, εγκατέλειψαν την ουκρανική πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, όπως δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο, ενώ συνεχίζεται το κύμα προσφυγιάς των Ουκρανών προς μη εμπόλεμες ζώνες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This