UNESCO: Τουλάχιστον 53 μνημεία και αξιοθέατα έχουν πληγεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πρόκειται για θρησκευτικές τοποθεσίες, ιστορικά κτίρια, μουσεία και μνημεία

Must Read

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, κάθε πόλεμος αφήνει πίσω του και μεγάλες υλικές καταστροφές, κάποιες από τις οποίες είναι -επίσης- αδύνατο να αντικατασταθούν, ειδικά όταν μιλάμε για φημισμένα έργα τέχνης και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως, για παράδειγμα, εκείνα που αναφέρονται σε σχετική έρευνα της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO), η οποία αναφέρει πως τουλάχιστον 53 πολιτιστικοί χώροι καταστράφηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των χώρων αυτών βρίσκονται 29 θρησκευτικές τοποθεσίες, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και άλλα τόσα μνημεία, για τα οποία η UNESCO κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι υπέστησαν ζημιές μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και παραγόντων στο σημείο, εξήγησε εκπρόσωπος Τύπου της Οργάνωσης, σύμφωνα με τον οποίο ο κατάλογος «δεν έχει εξαντληθεί».

«Οι ειδικοί μας συνεχίζουν να εξετάζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αναφορών», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως πέντε από αυτούς τους χώρους βρίσκονται στην περιοχή του Τσερνίχιβ, μια από τις πόλεις που έχουν σφυροκοπηθεί αλύπητα από τον ρωσικό στρατό, η οποία έχει ενταχθεί σε μια «ενδεικτική» λίστα της UNESCO, κάτι που σημαίνει πως το Κίεβο σκόπευε να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της, με σκοπό να αποτελέσει μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ.

Ντονέτσκ και Λουχάνσκ βρίσκονται επίσης στη λίστα

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, άλλες πέντε βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου και 18 στο Χάρκοβο, που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών. Οι υπόλοιποι χώροι «μοιράζονται» μεταξύ των περιοχών Σούμι (βορειοανατολικά), Ζιτόμιρ (δυτικά του Κιέβου), Ζαπορίζια (νότια) και στα πολυσυζητημένα Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι αυτές οι καταστροφές διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος τύπου της UNESCO απάντησε: «Για αυτούς τους 53 χώρους, στους οποίους μπορέσαμε να επαληθεύσουμε τις ζημιές, υπήρξαν αναφορές που έγιναν από τις ουκρανικές αρχές», υπονοώντας ότι όντως ευθύνεται η Μόσχα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This