Εκτιμήσεις ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Στόχος της Ρωσίας να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς

«Η Μόσχα μετακινεί στρατεύματα μακριά από το Κίεβο για ανασύνταξη, επανεξοπλισμό και ανεφοδιασμό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Must Read

Δεν φαίνεται να υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να σημειώνει πως η Ρωσία σκοπεύει να ρίξει το βάρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χαρακτηρίζει «κρίσιμη» την παρούσα φάση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα περνά στην αντεπίθεση και, ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά πως «τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε μια περαιτέρω ρωσική ώθηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία» και προσπάθεια των Ρώσων «να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς και να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία».

Οι Στόλτενμπεργκ αναφέρει πως «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη από τους Ρώσους εισβολείς και αναγκάζουν τη Ρωσία να αλλάξει τα πολεμικά της σχέδια». Αλλά η Μόσχα «δεν εγκαταλείπει τις φιλοδοξίες της στην Ουκρανία, μετακινώντας στρατεύματα μακριά από το Κίεβο, για ανασύνταξη, επανεξοπλισμό και ανεφοδιασμό».

Αναφερόμενος στις φρικαλεότητες στην Μπούκα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για «φρικτές εικόνες δολοφονημένων αμάχων» για μια «αφόρητη βαρβαρότητα που η Ευρώπη δεν έχει δει εδώ και πολλές δεκαετίες» και τόνισε πως «η στοχοποίηση και η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «όλα τα γεγονότα πρέπει να αποδειχθούν» και «όλοι όσοι ευθύνονται για αυτές τις θηριωδίες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη «για να ασχοληθούν με τον πόλεμο του προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας», είπε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και εξοπλισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές και βιολογικές απειλές. Αναμένω ότι θα αποφασίσουμε επίσης να κάνουμε περισσότερα για τους άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι είναι ευάλωτοι στις ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενημερώνοντας, παράλληλα, ότι στη συνάντηση της Πέμπτης θα δώσει το «παρών» και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Θα μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται επίσης η Φινλανδία, η Σουηδία (οι οποίες, όπως είπε, είναι ευπρόσδεκτες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ), η Γεωργία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Δημοκρατία της Κορέας «επειδή αυτή η κρίση έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, οι οποίες μας αφορούν όλους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στην Κίνα, υποστηρίζοντας πως «ήταν απρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και έχει ενωθεί με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των εθνών να επιλέξουν το δικό τους δρόμο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This