Πως περιγράφει το «δρακόντειο» lockdown στη Σαγκάη ο Έλληνας πρόξενος – Περιορισμοί και σε άλλες κινεζικές πόλεις

«Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο» - Δικαιολόγησε την «πολιτική μηδενικών κρουσμάτων»

Must Read

Ενώ οι οργισμένες αντιδράσεις από πολίτες που αντιτίθενται στο σκληρό και αυταρχικό lockdown που έχει επιβληθεί συνεχίζονται στη Σαγκάη, η κινεζική μεγαλπούπολη ανέφερε αριθμό ρεκόρ συμπτωματικών κρουσμάτων Covid-19 σήμερα, καθώς και άλλες περιοχές της Κίνας επέβαλαν περιορισμούς στο πλαίσιο της προσέγγισής της «δυναμικής εκκαθάρισης», όπως χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το Reuters, για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον.

Η Σαγκάη ανέφερε σήμερα ότι 3.590 συμπτωματικά κρούσματα εντοπίστηκαν στις 15 Απριλίου, αριθμός ρεκόρ, καθώς και 19.923 ασυμπτωματικά κρούσματα.

Ο απολογισμός αυτός αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων Covid-19 σε εθνικό επίπεδο, παρόλο που οι περισσότεροι από τους 26 εκατομμύρια κατοίκους της παραμένουν υπό «δρακόντειο» lockdown.

Μέτρα και σε άλλες περιοχές

Η Οικονομική Ζώνη του Αεροδρομίου Zhengzhou κοντά στη Χενάν, μια κεντρική κινεζική περιοχή παραγωγής που περιλαμβάνει τον προμηθευτή της Apple Foxconn, ανακοίνωσε 14ήμερο lockdown «και θα προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας».

Στις εγκαταστάσεις του Zhengzhou, μόνο το προσωπικό με έγκυρα πάσο, υγειονομικούς κωδικούς και αποδεικτικά αρνητικών τεστ Covid θα επιτρέπεται να εγκαταλείπει τη ζώνη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και τα ειδικά οχήματα θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν κανονικά για επαγγελματικούς λόγους, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Στη βορειοδυτική Κίνα, η πόλη Xian προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν τις περιττές εξόδους έξω από τις κατοικίες τους και ενθάρρυνε τις εταιρείες να βάζουν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι ή να παραμένουν στο χώρο εργασίας τους.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Xian, απαντώντας στις ανησυχίες των κατοίκων για την πιθανότητα ελλείψεων τροφίμων, είπε σήμερα ότι η ανακοίνωση δεν συνιστά lockdown και ότι η πόλη δεν θα το επιβάλει.

Η πόλη Suzhou, κοντά στη Σαγκάη, δήλωσε σήμερα ότι όλοι οι εργαζόμενοι που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι πρέπει να το κάνουν και οι κατοικίες και οι πανεπιστημιουπόλεις των εταιρειών θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκοπη είσοδο ανθρώπων και οχημάτων. Έχει αναφέρει περισσότερες από 500 μολύνσεις στο τελευταίο της ξέσπασμα.

Κι άλλο νοσοκομείο

Στη Σαγκάη έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος τεστ COVID-19, ενώ όπως έγινε γνωστό, επί του παρόντος, η κινεζική μεγαλούπολη διαθέτει περισσότερα από 100 προσωρινά νοσοκομεία.

Το βράδυ της Παρασκευής, ένα νέο νοσοκομείο στην περιοχή Jinshan άρχισε να δέχεται ασθενείς και θα παρέχει περίπου 1.700 κλίνες.

Έλληνας πρόξενος: «Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο»

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Βασίλης Κονιάκος, μίλησε στον ΣΚΑΙ για τα όσα βιώνει στην κινεζική πόλη και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, σχολιάζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο. Τα τεστ, είτε self είτε PCR, γίνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα και τα οργανώνουν οι επιτροπές στις συνοικίες».

Τι γίνεται αν κάποιος βρεθεί θετικός κι έχει συμπτώματα; «Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ».

Ιδιαίτερα αυστηρό είναι όπως περιγράφει ο κ.Κονιάκος, το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων: «Επίσης μεταφέρονται για 14 μέρες σε κέντρα απομόνωσης και στη συνέχεια μπαίνουν για επτά ακόμα ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμούς».

Εξήγησε και δικαιολόγησε την πολιτική αυτή, λέγοντας: «Η Κίνα έχει διαλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής είναι ότι έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από Covid. Με τα 300.000 κρούσματα στα 26 εκατ. πληθυσμού δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος».

Για τα παιδιά που αναγκάζονται να χωριστούν από τους γονείς τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σαγκάη επεσήμανε: «Όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο».

Για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών,  είπε: «Δεδομένου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί έξω, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς οι βασικές ανάγκες αγορών εξυπηρετούνται από ομαδικές παραγγελίες σε επίπεδο συγκροτήματος κατοικίας. Αυτό δεν είναι εύκολο σε 26 εκατ. να παίρνουν κάθε μέρα μια σακούλα με τρόφιμα και να τη βλέπουν έξω από την πόρτα τους».

Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Σαγκάη και για αυτές ο κ.Κονιάκος λέει: «Υπάρχουν επιχειρήσεις κομβικής σημασίας που συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά είναι λίγες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται και κοιμούνται στον χώρο εργασίας τους».

Χαρακτήρισε τα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν κάτι άλλο να συμβαίνει στη χώρα λέγοντας: «Όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This