«Οι φωνές του Απριλίου» – Το viral βίντεο για τη Σαγκάη που λογοκρίθηκε και προκάλεσε οργή στο κινεζικό διαδίκτυο

Ένα βίντεο έξι λεπτών, μια συναισθηματική και συγκλονιστική περιγραφή του τι έχουν περάσει οι κάτοικοι της κινεζικής μεγαλούπολης

Must Read

Το «Voices of April» (Οι φωνές του Απριλίου) είναι ένα βίντεο που περιέχει επεξεργασμένα ηχητικά αποσπάσματα που δείχνουν την πραγματικότητα μιας Σαγκάης που έχει πληγεί από τον Covid και το δρακόντειο lockdown και όπου οι κάτοικοι παλεύουν καθημερινά αισθανόμενοι αδύναμοι και και ανήμποροι κόντρα στο αυταρχικό καθεστώς. Το βίντεο κυκλοφόρησε σε κάθε γωνιά του WeChat, αλλά λίγο αργότερα, εξαφανίστηκε.

Το βίντεο έγινε viral παρουσιάζοντας τον αντίκτυπο του εγκλεισμού στη Σαγκάη και σβήστηκε από το κινεζικό διαδίκτυο από τους λογοκριτές, προκαλώντας σύγχυση και οργή στους χρήστες του διαδικτύου.

«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια ‘μηδενική πολιτική’ όσον αφορά τη φίμωση της φωνής των ανθρώπων», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης, «απόψε είναι η νύχτα των διαγραμμένων φωνών», σχολίασε ένας άλλος.

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα 12 νέους θανάτους και περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα στη Σαγκάη. Εκείνοι που κατέληξαν ήταν κατά μέσον όρο 88 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σαγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και κανένας τους δεν ήταν εμβολιασμένος. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της τεράστιας πόλης έχουν απομονωθεί από τις αρχές Απριλίου.

Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών είναι ένα μοντάζ από φωνές κατοίκων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του lockdown με λήψεις από αέρος. Σε αυτό ακούγονται άνθρωποι να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για την σκληρή αντιμετώπισή τους από τις αρχές.

Αν και σε μερικά από τα φωνητικά αποσπάσματα ακούγονται στιγμές ανθρώπων που εκφράζουν ευγνωμοσύνη για τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων στην καταπολέμηση της επιδημίας, τα περισσότερα από αυτά αφορούν απογοητευμένους και εξαντλημένους κατοίκους που εκφράζουν τα παράπονά τους ή έρχονται σε διαμάχες με κρατικούς υπαλλήλους της Σαγκάης για κακή διαχείριση της επιδημίας.

Με αγγλικούς υπότιτλους:

Ο δημιουργός του βίντεο έχει προσθέσει σε αυτές τις ασπρόμαυρες εικόνες, με χρονολογική σειρά, μια σειρά από ήχους από συνεντεύξεις Τύπου, από βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από τηλεφωνικές κλήσεις των κατοίκων.

Πρόκειται για μια συναισθηματική και συγκλονιστική περιγραφή του τι έχουν περάσει οι κάτοικοι στη Σαγκάη από τότε που ξεκίνησε η κρίση του Covid στην πόλη τους.

Το βίντεο ξεκινά με τις φωνές πολιτικών να δηλώνουν, στην αρχή της επιδημίας τον Μάρτιο, ότι ένα σύντομο προληπτικό lockdown δεν θα ήταν σκόπιμο λόγω των οικονομικών του επιπτώσεων.

Η υπόσχεση αποδείχθηκε ψέμα, όταν στα τέλη Μαρτίου εκδόθηκε η εντολή κατ’ οίκον περιορισμού, χωρίς να αφήνεται χρόνος στους ανθρώπους να εφοδιαστούν με τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

«Γίνε καλύτερα σύντομα, Σαγκάη», έγραφε η κάρτα που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο.

Λογοκρισία

Το βίντεο κοινοποιήθηκε μαζικά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat από έναν χρήστη που δηλώνει κινηματογραφιστής ονομάζεται «Cary». Όμως οι λογοκριτές κατάφεραν να σβήσουν κάθε ίχνος του μέσα σε λίγες ώρες. Επίσης, σβήστηκαν όλες οι αναφορές σε αυτό από το μικρομπλόγκ Weibo αλλά παρέμειναν κάποια σχόλια που επικρίνουν την λογοκρισία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ηχητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βίντεο διαγράφηκαν γρήγορα από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν έγινε viral για πρώτη φορά, ενώ το ίδιο το βίντεο αντιμετώπισε σχεδόν άμεση λογοκρισία όταν άρχισε να προκαλεί την προσοχή στο WeChat.

Ωστόσο, παρά τον αποκλεισμό, κατάφερε να εξαπλωθεί καθώς οι χρήστες συνέχισαν να χρησιμοποιούν δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψουν τη λογοκρισία. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, προέκυψαν διάφορες εκδοχές του αρχικού βίντεο και πολλοί προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν το βίντεο μέσω κωδικών QR και συνδέσμων λήψης σε υπηρεσίες αποθήκευσης cloud.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This